Hannu Salmi: Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 240 s. 

Elävästi kirjoitettu tosikertomus historiallisesta suuronnettomuudesta.

Syyskuun 4. päivänä 1827 Turussa valloilleen päässyt tulimyrsky oli historian taitekohta ja aikalaisille ennennäkemätön järkytys. Vaikuttava kirja tempaisee lukijan aikamatkalle suurpalon kauhujen keskelle.

Teos keskittyy Turun palon kokeneiden ihmisten kokemuksiin ja tunteisiin. Se kuvaa epätoivoa ja menetyksen musertavuutta mutta myös myötätuntoa ja auttamishalua onnettomuuden hetkellä. Kirja pohtii erityisesti kysymystä syyllisyydestä ja sitä, miten palon muisto elää yhä.

Oma arvioni: Turun palosta tuli tänä syksynä kuluneeksi 195 vuotta. Tuntuu uskomattomalta, että kyseisestä tapahtumasta on kirjoitettu laaja tietoteos viimeksi vuonna 1930. Siksi onkin hienoa, että Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi on perehtynyt perusteellisesti laajaan ja monipuoliseen lähdemateriaaliin ja kirjoittanut sen pohjalta kiinnostavan, ja itse asiassa varsin koukuttavan tietoteoksen. 

Kirjassa lukijalle kerrotaan muun muassa uudenlainen näkemys siitä, mitä tuona kohtalokkaana iltana tapahtui, ja kuinka kyseinen katastrofi muutti historian kulkua niin Turussa kuin muuallakin Euroopassa. Tunteet ovat teoksessa vahvasti läsnä. On epätoivoa, ahdistusta, menetysten musertavuutta, mutta myös myötätuntoa ja auttamisen halua. Tulenliekitkin tulevat lähes iholle, niin vakuuttavasti palon tuhovoimaa on teoksessa kuvattu. Jos historia kiinnostaa, tätä teosta ei kannata ohittaa.