Jari ja Kati Tervo: Ukko

 

Kustantaja: Otava 
Julkaisuvuosi: 2022
Äänikirjan kesto: 7 h 40 min
Lukijat: Jari ja Kati Tervo

Kirjailijapariskunnan suurisydäminen kertomus siitä, miten nelijalkainen perheenjäsen muuttaa elämän.

Kesällä 2020 Jari ja Kati Tervon kotiin saapuu borderterrierin pentu. Hän saa nimekseen Ukko. Ukko tutustuu ympäristöönsä, ottaa ja merkitsee sen omakseen. Hän rakastaa pöydänjalkoja ja kaivaa ylös kesämökin perustukset. Hän on vahva ja tunteikas, villi ja hellä. Hän tulee täysikasvuiseksi muttei koskaan aikuiseksi.

Ukko on kirja ajasta, jota värittää uuden perheenjäsenen tuoma ilo ja toisaalta hidas toipuminen odottamattomasta sairaudesta. Se on kertomus siitä, miten yhteiselo koiran kanssa saa katsomaan uusin silmin ihmisen paikkaa maailmassa. Ennen kaikkea se on kertomus rakkaudesta.

Oma arvioni: Ukko on mainio tarina siitä, kuinka pieni koirapoika tuo mukanaan paljon iloa ja naurua. Kirjaa kuunnellessa tulin matkanneeksi moneen kertaan niihin aikoihin, jolloin perhettämme sulostutti koira. Tervojen leppoisaa luentaa kuunnellessani huomasin ilokseni, miten elävästi muistinkaan  ne ensimmäiset hihnassa kulkemiset, suihkut, rokotukset, lääkkeiden antamisen kikkailut kuin hauskat leikit, ihanat aamuherätykset ja jälleen näkemisen riemun, kun tulimme kotiin esimerkiksi kaupasta. Oi niitä aikoja!

Ukko kuten muutkin karvaiset kaverimme opettavat meitä ihmisiä elämään juuri tässä ja nyt, sillä mennyttä ei kannata enää murehtia, eikä huomista vielä ole. Siispä nautitaan tästä hetkestä. Kunpa vain osaisikin olla murehtimatta asioita etukäteen ja pystyisi olemaan miettimättä myös sitä, mitä kaikkea oman "lauman" ulkopuolella tapahtuu. 

Vaikka Ukolla on kirjassa tärkeä rooli, olisi se voinut mielestäni olla vieläkin suurempi, onhan kyseessä selvästi isoegoinen ja ihana koira. Mutta  ymmärtäähän sen, että henkilökohtaiset arkea mullistavat muutkin kokemukset sekä maailman myllerrys ansaitsevat myös oman osansa teoksessa. Kirjaa on erityisen helppo suositella kaikille, joilla on tai on joskus ollut perheenjäsenenä koira. Ja, jos podet koirakuumetta tällä hetkellä, varoitus sen varsin todennäköisestä pahenemisesta on ehdottomasti paikallaan.