Maria Pettersson: Suomen historian jännät naiset – Selvänäkijöitä, sotilaita, saarnaajia ja silmänkääntäjiä

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 597 s.


 Näiden suomalaisten jännien naisten tarinat haluat kuulla.

Kukkotappeluja järjestänyt viinatehtailija, poliitikkoja ohjeistanut selvänäkijä, heimosotaretkeen osallistunut sirkustaiteilija – nyt tutustutaan Suomen historian jänniin naisiin! Huippusuositun Historian jännien naisten sisarteos esittelee kotimaan kiinnostavia naishahmoja, jotka ovat jääneet historiankirjoituksen marginaaliin.

Suomessakin jännät naiset olivat hyväsydämisiä, pahansisuisia, auttavaisia ja itsekkäitä. He kulkivat omaa polkuaan, rikkoivat rajoja ja raivasivat tietä. He tekivät asioita, jotka eivät olleet naisille sopivia – ja tietenkin elivät poikkeuksellisen kiinnostavan elämän. 

Oma arvioni: Teos tarjosi mielenkiintoisen kurkistuksen lukuisten poikkeuksellisten suomalaisten naisten elämään. Suurin osa kirjassa esitellyistä naisista oli itselleni ennestään täysin tuntemattomia, joten paikoin tuntui siltä kuin olisi lukenut jännittävää seikkailukertomusta. Kirja on sisällöltään monipuolinen ja visuaaliselta ilmeeltään hieno.

On harmillista, että Pettersson on joutunut tällä uudella teoksellaan plagiointisyytösten kohteeksi. Vaikka ymmärrän hyvin sen, ettei yleistajuisissa tietokirjoissa ole niin tiukkoja lähdeviittauskäytäntöjä kuin tieteellisissä teksteissä, kaipasin kuitenkin jonkin verran lisää ja tarkempia viittauksia käytettyihin lähteisiin. Onko tässä sitten kenties haluttu saada laaja kokonaisuus nopeasti valmiiksi, mene ja tiedä. Joka tapauksessa nämä jännien naisten tarinat ovat kertomisen ja lukemisen arvoisia. 

Kommentit

  1. Anonyymi12.11.22

    Må tykkäsin tästä (ja edellisestäkin) kirjasta ja kyllähän ne kaikki lähdeviittaukset löytyivät kirjan lopusta, ei kai kukaan haluaisi lukea viihdyttävää kirjaa, jossa olisi tekstin joukossa viittausnumeroita tai jopa joukossa lähteitä nimettynä. Ja oli tosi kiinnostava joukko poimittu yhteen teokseen, minusta se on ollut hänen vahvuus. Ei niinkään ne jutut itse naisista, vaan se, että heidät on poimittu erilaisuudesta huolimatta yhteen.

    Mun mielestä nämä arvostelevat naiset ovat vain happamia, kun joku muu tuo näitä julkisuuteen. Vähän kuin tuttavani fyysikko, joka haukkui aina tavatessa Stephen Hawkingia, kun tällä ei ollut omia fysiikan teorioita tai keksintöjä, kirjoitti vain turhia yleisteoksia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja kommentistasi!