Marjo Lanér: Oletetut – Novellikokoelma

 

Kustantaja: Kirjokansi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 138 s.

Millaista on lääkärin, posteljoonin, nykynuoren tai kaupan kassan elämä? Millaisena näemme tyypillisen maalaisen tai mökkeilijän? Voiko ulkoasusta päätellä ihmisen seksuaalisen suuntautumisen tai päihteiden käytön? Millaisia ajatuksia on syömishäiriöisen, läheisensä menettäneen, köyhän tai maahanmuuttajan mielessä? Mitä oletamme vuosikymmeniä jatkuneelta avioliitolta? Millainen on ihminen, joka tietää pian kuolevansa?

Oletamme tietävämme, vaikka näemme vain silmäyksen. Ihmiset ja asiat ovat oletettua monimutkaisempia. Siitä on kysymys Marjo Lanérin kolmannessa novellikokoelmassa Oletetut.

Oma arvioni: Tartuin tähän novellikokoelmaan ensisijaisesti sen kiinnostavan pääteeman vuoksi. Kuinka usein tyydymmekään olettamaan asioita ilman, että vaivautuisimme ottamaan niistä oikeasti selvää. Kun näemme ihmisen, emme voi sen perusteella todellakaan tietää, mitä kaikkea hänelle on tapahtunut tai millaista hänen elämänsä juuri nyt on. Novellien keskeisenä sanomana onkin mielestäni juuri se, ettei olettaminen kannata. Siksi ihmisen lokeroinnin sijaan järkevintä olisi tutustua jokaiseen  ainutlaatuisena yksilönä.