Nura Farah: Lumimaa – Kertomuksia

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 207 s.

”MENE TAKAISIN SINNE, MISTÄ OLET TULLUT!”

Millaista on aina erottua muista marketin kassalla, baarissa, oppitunnilla, uimahallissa? Kun joutuu jatkuvasti törmäämään todellisuuteen, jossa erilaisuus ei ole rikkautta. Onko pakko tuntea jatkuvaa kiitollisuutta, onko pakko pienentää itsensä sopeutuakseen normeihin? Värikkäät tarinat kertovat niistä raastavista ja mahdottomista tilanteista, jotka ovat maahanmuuttajan arkea.

Oma arvioni: Kaunistelemattomia kertomuksia ulkopuolisuuden kokemuksista, syrjinnästä ja sopeutumisen vaikeudesta. Ei ole helppoa joutua jatkuvasti silmätikuksi ja elää kahden erilaisen kulttuurin ristipaineessa. Vaikka en itse eläkään siirtolaisena vieraassa maassa tai erotu joukosta ihonvärini vuoksi, voin silti samaistua moniin kertomusten henkilöiden kokemuksiin, jotka kumpuavat syvällä olevista ennakkoluuloista ja haitallisista oletuksista erilaisuutta kohtaan. Kunpa osaisimme aina nähdä toinen toisemme ensisijaisesti ihmisinä, eikä jonkin yksittäisen tekijän kautta. 

Näiden hyvin kirjoitettujen ja monitasoisten kertomusten kautta lukijan eteen piirtyy elämän kirjo kaikkine sävyineen. Vaikka hankalia tilanteita riittää ja rasismi rehottaa, ovat tekstit pohjimmiltaan kuitenkin mielestäni toiveikkaita.  Voisin suositella tätä kirjaa myös nuorille lukijoille.