Riitta Konttinen Tarinankertoja – Anni Swanin elämä

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 437 s.

Kaikki tuntevat Anni Swanin (1875–1958), usean sukupolven rakastaman satukuningattaren ja lasten- ja nuortenkirjailijan, jonka teosten myynti ylsi miljoonaan kirjaan. Mutta tiedetäänkö hänen elämästään mitään?

Tarinankertojassa etsitään luovaa, rohkeaa, voimakkaasti tuntevaa ja omilla aivoillaan ajattelevaa Anni Swania hänen kirjeenvaihtonsa, teostensa ja kaiken hänestä kirjoitetun takaa. Sieltä löytyy monivaiheisen, ajoittain kiihkeän elämän elänyt kirjailija, joka onnistui siinä missä monet hänen sukupolvensa naiset epäonnistuivat.

Oma arvioni: Riitta Konttinen kuvaa tässä monipuolisessa, kiinnostavassa ja hyvin kirjoitetussa elämäkertateoksessa, kuinka "metsän tyttö" löysi tiensä ulos aikakautensa naisille annetusta ahtaasta roolista. Haasteista huolimatta Anni Swan onnistui yhdistämään uran ja perheen. Vahva ja elämyksellinen suhde luontoon näkyi erinomaisesti myös Anni Swanin kirjoittamissa saduissa ja tarinoissa. Elämäkerta valottaa kiinnostavasti sitäkin, miten monissa kertomuksissa oli aineksia Annin omasta persoonasta ja eletystä elämästä. Vaikka elämässä oli surujakin,  eli tämä vahvasti omaääninen kirjailija kuitenkin pitkän ja pääosin myös onnellisen elämän. 

Tätä elämäkertaa on ilo suositella kaikille laadukkaiden elämäkertojen ystäville.