Roman Schatz: Kohtaus

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 288 s.

Schatz on alkemisti: hän keittelee lyijynraskaista aiheista kepeät naurut, 

Reilu viisikymppinen mies saa huoltoaseman takapihalla autossa istuessaan lamauttavan kohtauksen. Turvavöissä viruva päähenkilö alkaa pohtia elämäänsä ja maailman menoa. Hän ampuu alas myyttejä ja tarjoaa tilalle lahjomattomia mielipiteitään. Ei kukaan voi häntä estää, mutta ei häntä kyllä kukaan kuulekaan.

Totuuden hetkellä päähenkilön mieleen juontuvat elämäntapahtumat ovat sarkastisia, ihmiskunnalle ankaria ja vanhatestamentillisessa armottomuudessaan kaikenlaisen teeskentelyn tuolla puolen.

Oma arvioni: Aivoinfarkti pysäyttää kehon toiminnat, mutta ajatukset jatkavat juoksuaan. Tajunnanvirtamainen kerronta poukkoilee sujuvasti sinne tänne, ja vaikka kirjassa ei paljon tapahtumia olekaan, on suorastaan pakko jatkaa lukemista, jotta saa tietää, selviääkö lumiseen autoonsa virumaan jäänyt mies. Kohtaus siis koukutti yllättävänkin vahvasti. Tykkään Schatzin kielellisen ilmaisun leikkisyydestä ja mustan huumorin taitavasta käytöstä. 

Vaikka en olekaan onneksi saanut sairauskohtausta, olen elänyt vaiheen, jolloin minulla ei ollut juuri muuta kuin aikaa, aikaa ajatella. Kyllä silloin tuli pään sisällä kelattua kaikenlaista, ja tunteet vaihtelivat laidasta laitaan. Minulle radiossa soineet kappaleet olivat tuolloin kuin pelastusrenkaita, toisin kuin Kohtaus-romaanin päähenkilölle. 

Jos etsit kirjaa, joka ei ole täynnä tapahtumia, mutta joka saa sinut varsin todennäköisesti miettimään maailmaa ja elämää, lue tämä Roman Schatzin uusin teos.