Alviina Alametsä & Linda-Maria Roine: Koulumustelmat – Kiusaaminen on väkivaltaa

 

Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 230 s.

”Minä ja Linda-Maria ”selvisimme” koulusta, mutta emme helpolla: meihin on jäänyt pysyviä jälkiä. Me ”selvisimme”, mutta oli lähellä; että emme olisi selvinneet.”

Alviina Alametsä joutui kokemaan Jokelan koulusurmat 15-vuotiaana. Samanikäisenä Linda-Maria Roine haaveili kouluampumisesta lopettaakseen kokemansa kiusaamisen. Molemmille kouluväkivalta maksoi melkein hengen.

Kun Alametsä ja Roine kohtasivat, syntyi epätodennäköinen mutta ainutlaatuinen ystävyys. Kumpikin on tehnyt tahollaan ja tavallaan työtä kouluväkivallan ehkäisemiseksi.

Koulumustelmat on kahden valovoimaisen vaikuttajan omakohtainen kirja koulukiusaamisesta, sen jättämistä jäljistä ja siitä, miten väkivallan kierteestä voitaisiin päästä eroon. 

Oma arvioni: Tämä kirja on mielestäni todella tärkeä ja ajatuksia herättävä puheenvuoro turvallisen koulunkäynnin puolesta ja kouluväkivaltaa vastaan. Olen koulukiusaamista kokeneiden kirjoittajien kanssa samaa mieltä siitä, että kiusaaminen on käsitteenä liian lievä tämän valitettavan yleisen ja jäljiltään usein varsin pitkäkestoisen, jopa pysyvän, ryhmäilmiön kohdalla. 

Jos alkaisimme yleisesti puhua sen sijasta kouluväkivallasta, ehkä siihen alettaisiin viimeinkin puuttua aina mahdollisimman varhain ja kierre saataisiin loppumaan. Vaikka kiusaamisen vastaisia ohjelmia ja erilaisia hankkeita onkin ollut Suomen kouluissa jo pitkään, niistä huolimatta liian moni lapsi tai nuori joutuu edelleen syytä tai toisesta kiusatuksi. Ja on surullista, ettei kaikilla heistä ole ketään, jolle kiusaamisesta tai sen pelosta uskaltaisi kertoa. Myös kiusaajat jäävät usein ongelmiensa kanssa yksin, jolloin koulusurmien mahdollisuus on olemassa. Niin kauan kuin näin on, emme ole tehneet parastamme kouluväkivallan kitkemiseksi. 

Toivon, että tämän puhuttelevan teoksen lukeminen auttaa ymmärtämään, kuinka vakava asia kiusaaminen on. On hyvä muistaa, että väkivalta on aina rikos. Olen kirjoittajien kanssa samaa mieltä siitä, että koulut ja opettajat tarvitsevat lisää resursseja, ja oppilaat hyötyisivät varmasti monin tavoin hyvinvointi- ja tunnetaitojen harjoittelemisesta. Suosittelen kirjan lukemista kaikille, jotka haluavat omalta osaltaan olla kehittämässä väkivallatonta koulua ja kaikille turvallista yhteiskuntaa.