Annie Ernaux: Vuodet

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2022 (3. painos)
Ranskankielinen alkuteos: Les Années (2008)
Suomentanut: Lotta Toivanen
Sivumäärä: 215 s.

 

Hän haluaisi pelastaa jotakin ajasta, jonne emme enää koskaan pääse. 

Ainutlaatuinen muistelmateos kuvaa sotienjälkeistä Eurooppaa, jossa nainen voi löytää ammatin, perustaa perheen ja erota – ja jota leimaavat elintasoerot, maaseudun autioituminen, populismi ja kuluttamisen elämäntapa. 

Oma arvioni: Tänä vuonna Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittanut Ernaux kuvaa tässä modernissa muistelmaklassikossaan, Vuodet, muistojaan ja ajatuksiaan menneiltä vuosikymmeniltä sekä populaarikulttuurisia teoksia ja historiallisia tapahtumia. Monitasoisessa kokonaisuudessa nivoutuvat sujuvasti yhteen niin yksityinen kuin yleinen, joten sitä voidaan luonnehtia sukupolvimuistelmaksi, joka kuvaa hienosti ajan kulumista 1940-luvulta 2000-luvulle. 

Näitä muistelmia voi mielestäni kuvailla myös valokuvamaisiksi. Ilmaisu on iskevää ja havainnot tarkkoja välähdyksiä. Lukiessani aloinkin melko nopeasti miettiä, millaisia kuvia ja tarinoita omaan muistelmateokseeni valitsisin, jos sellaisen jonakin päivänä kirjoittaisin. Jos ranskalaisen yhteiskunnan lähihistoria kiinnostaa, on Vuodet erinomainen kirjavalinta.