Elina Annola: Kaikki lokakuun taivaat

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 400 s. 

Mitä kaikkea pahaa voi saada aikaan haluamalla hyvää

Kaisu Hänninen on hyvä opettaja. Hän osallistaa, huomioi ja rohkaisee, eikä hänellä ole vaikeuksia pitää lankoja käsissään toisin kuin joillakin kollegoilla. Hän on vastuussa oppimiskokemuksista, tärkeästä osasta lapsuutta. Toisten ihmisten lapsista. Ja lasten vuoksi on joustettava.

Kaisun kolmosluokalla on Alina, jonka isä on opettanut tappamaan nettipelin zombit ja jonka äidiltä on kadonnut rakkaus. On Sagal, pieni somalityttö, jonka äiti kolisuttelee huonekaluja öisin. Mikael, joka piirtää naaleja ja koiria ja jonka isä tietää tarkalleen, mikä on Mikaelin parhaaksi. 

Oma arvioni: Koulumaailmaan sijoittuvat ajankohtaiset romaanit ovat erityisen lähellä sydäntäni. Elina Annolan Kaikki lokakuun taivaat pitikin minua odotetun tiukasti otteessaan alusta loppuun asti. Tässä kieleltään kauniissa kirjassa liikuttiin sujuvasti tämän päivän opetustyön haasteiden ja menneisyyteen sijoittuvien takaumien välillä. Tarinassa kuvattiin koskettavasti sitä, kuinka ihmisten välinen kommunikaatio ei aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla, eikä väärinymmärryksiltäkään siis voida välttyä. Kuka tahansa voi satuttaa itsensä, pelätä ja reagoida myös odottamattomalla tavalla, sillä jokaisella ihmisellä on omat rajansa. 

Vaikka lukukokemus ei välttämättä olekaan kovin kevyt, suosittelen kirjan lukemista lämpimästi etenkinkin kaikille maahanmuuttajataustaisten ja erityisoppilaiden parissa työskenteleville.