Julia Korkman: Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 343 s.


Kiehtova katsaus muistiin ja sen rooliin todistajan­ lausunnoissa 

Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Ihmisen muisti ei siis toimi kuin videokamera, mutta se on siitä huolimatta mahtava tietolähde. Jotta muistia voitaisiin parhaiten hyödyntää, täytyy ensin ymmärtää kuinka se toimii.

Miksi muistamme tapahtumat ja yksityiskohdat niin eri tavoin? Kuinka pitkään jonkin asian voi muistaa? Mikä olisi paras tapa saada mahdollisimman luotettava todistajanlausunto? Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa?

Oikeuspsykologi Julia Korkman vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin havainnollisesti ja mukaansatempaavasti hyödyntäen asiantuntemustaan käytännöstä ja tutkimuksesta. Hän valaisee muistin toimintaa käyttäen useita, todellisia oikeustapauksia 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä Bodom-surmiin ja Olof Palmen murhaan.

Oma arvioni: Julia Korkmanin Muistin varassa on hyvin kirjoitettu yleistajuinen teos tärkeästä aiheesta. Kirja valottaa tutkimustiedon avulla kattavasti ja kiinnostavasti muun muassa  sitä, kuinka hataria silminnäkijätodistukset ovat, millaisia ongelmia lasten kuulemiseen liittyy ja millaisia asioita on huomioitava järjestettäessä tunnistusrivejä. Kirja auttaa ymmärtämään oikeuspsykologisia prosesseja ja niiden problemaattisuutta. Suosittelen teoksen lukemista kaikille aiheesta kiinnostuneille.