Mark Haddon: Yöllisen koiran merkillinen tapaus

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2003
Englanninkielinen alkuteos: Curious Incident of the Dog in the Night-time 
Suomentanut: Terhi Leskinen
Sivumäärä: 272 s.

Christopher John Francis Boone, 15 vuotta, 3 kuukautta ja 2 päivää, Aspergerin syndrooma
- Mukavia asioita: matematiikka, ulkoavaruus, looginen päättely, 5 punaista autoa peräkkäin.
- Käsittämättömiä asioita: ihmisten tunteet, ilmeet, tyhjänpäiväinen rupattelu, vitsit.
- Inhottavia asioita: koskettaminen, vieraat paikat, väkijoukot, keltaiset ja ruskeat asiat.

Kun maailmaa katsoo Christopherin silmin, ei mikään näytä samalta kuin ennen. Hän tietää kaikki maailman valtiot ja pääkaupungit ja osaa luetella alkuluvut lukuun 7057 asti. Mutta jos joku koskettaa, hän käpertyy kerälle ja huutaa. Kun naapurin koira eräänä aamuna makaa pihalla kuolleena, Christopher päättää Sherlock Holmes esikuvanaan selvittää tapauksen. Siitäkin huolimatta, että isän mielestä ajatus on Erittäin Huono.

Oma arvioni: Tämä nuorille suunnattu klassikkokirja on kiinnostavaa luettavaa ennen kaikkea siksi, että siinä maailmaa tarkastellaan mielestäni kohtuullisen uskottavasti ja varsin tarkasti matemaattisesti poikkeuksellisen lahjakkaan 15-vuotiaan pojan silmin, jonka elämää värittää Aspergerin oireyhtymä. Vaikka selvitettävä tapaus on ikävä ja sekä Christopherilla ja hänen vanhemmillaan on vaikeaa, ilmapiiri tarinassa on kuitenkin toiveikkaan valoisa. 

Voin suositella tätä hienoa kirjaa kaikille, jotka haluavat kurkistaa hetkeksi erään autisminkirjolla olevan nuoren todellisuuteen. Tarina auttaa ymmärtämään, kuinka voimme kokea asioita eri tavoin. Mielestäni tämä romaani sopii luettavaksi mainiosti niin teineille kuin heitä enemmän elämää nähneillekin.