Niina Junttila: Yksinäisyyden monet kasvot

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 224 s.

Yksinäisyys voi yhdistää palkittua näyttelijää, tavallista nuorta miestä ja entistä jengirikollista.

Millainen on yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden koko kirjo? Raadolliset kokemukset jättävät jälkensä koko elämään, mutta niistä voi myös selvitä. Polut yksinäisyyteen ovat erilaisia. Yksi on jäänyt lapsuudessaan vaille turvaa, toinen pudonnut sattumalta ulos muiden kuvioista. Menestys, välinpitämättömyys tai viha voivat olla tapoja piilottaa yksinäisyys. Osa ei pääse kivusta koskaan eroon, mutta toiset selviytyvät.

Haastatteluihin ja yksinäisten omiin kirjoituksiin pohjautuva kirja auttaa ymmärtämään, miten eri tavoin ihmiset joutuvat eristyksiin, miten sitä käsittelevät, kuinka siitä voi selvitä ja millaisia jälkiä se jättää. Yksinäisiä ja ulossuljettuja on monenlaisia. 

Oma arvioni: Jokainen meistä on todennäköisesti ainakin joskus kokenut, miltä yksinäisyys tuntuu. Se satuttaa ja vaikuttaa monin haitallisin tavoin niin psyykkiseen hyvinvointiin kuin fyysiseen terveyteenkin. Ja tutkittu totuus on, että pahimmillaan yksinäisyys jopa tappaa. Myös ulossulkeminen on kokemuksena sellainen, ettei sitä toivoisi kenellekään, onhan meillä kaikilla ihmisillä perustarve kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olemme. 

Yksinäisyyttä laajasti tutkineen kasvatuspsykologian professori ja opetusneuvos Niina Junttilan uusin teos kertoo yksinäisyyden monikasvoisuudesta sekä ostrakismin syistä ja seurauksista kokijoiden ääntä kuunnellen ja myötätuntoa osoittaen. 

Jos tunnet olevasi yksinäinen, tästä kirjasta voit saada arvokasta vertaistukea. Jos olet miettinyt, kuinka voisit ehkäistä yksinäisyyttä tai ainakin vähentää sitä, lue tämä tietoa ja ymmärrystä lisäävä lukijaystävällinen teos. Yksinäisyys on surullinen asia, mutta lohdullista on kuitenkin se, että jokainen yhteisön jäsen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, ettei kukaan jää näkymättömäksi. Mitäpä. jos katsoisimme jokaista kohtaamaamme yksilöä silmiin ja kysyisimme häneltä: "Mitä sinulle kuuluu?" Ja pysähtyisimme hetkeksi aidosti kuuntelemaan, mitä hän meille kertoo.