Nimco Noor & Maippi Luukinen: Paratiisin tyttö – Juuret Mogadishussa, koti Helsingissä

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 204 s.

 

Pakolaistytön tie itsenäiseksi suomalaiseksi naiseksi

Nimco on lentokentällä pienten lastensa kanssa. Lapsia on kahdeksan ja Nimco on yksin. Kuinka hän selviää matkasta, kuinka hän selviää elämästä ylipäänsä?

Väkevä teos kertoo huolettomasta lapsuudesta Mogadishussa, sodan syttymisestä ja elämästä yksin pakolaisleirillä, pitkästä matkasta Suomeen ja avioerosta. Se kertoo vaikeista ajoista, mutta myös unelmista, jotka alkavat toteutua. 

Tabuja murtava elämäkerta käsittelee ravistelevasti naisten oikeuttaa päättää omasta elämästään Nimcon tarina avaa ainutlaatuisen näkymän somalialaisen kulttuurin arkeen ja rikkauteen niin Suomessa kuin Somaliassakin. 

Oma arvioni: Mielenkiintoinen muistelmateos, joka auttaa ymmärtämään toisenlaisesta maasta ja kulttuurista Suomeen tulevia ihmisiä. Vaikka Nimcon tie suomalaiseksi työssä käyväksi yksinhuoltajaäidiksi ei ole ollutkaan helppo, on se kuitenkin naisia rohkaiseva ja toivoa antava. Omiin unelmiinsa kannattaa aina uskoa. Jos maahanmuuttoteema kiinnostaa, Paratiisin tyttö on ehdottomasti lukemisen arvoinen ja ajattelua avartava kirja.