Susanna Hast: Ruumis/huoneet

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2022 s.
Sivumäärä: 268 s. 

Olen kaksitoista, pian kolmetoista. Olen lapsen ja naisen välitilassa, tulossa hirvittäväksi. Menee vain hetki ennen kuin minusta tulee pelkkää ruumista.

1990-luku, pieni pohjoinen kylä. Rivitalo, kerrostalo, makuuhuone, kylpyhuone, olohuone. Tapahtuu rikoksia, mutta poliisille ei ilmoiteta, todisteita ei kerätä, epäiltyjä ei kuulustella. Vasta vuosien kuluttua nainen alkaa seurata jälkiä muistinsa reunoilla, sillä hänen on löydettävä kadonnut arkisto totuus siitä, mitä hänelle tapahtui.

Hänen täytyy kirjoittaa totuus esiin palauttaakseen ihmisyytensä.

Oma arvioni: Tässä omakohtaisessa ja palkitussa esikoisromaanissaan Susanna Hast tutkii trauman ja väkivallan mekanismeja. Hän tekee näkyväksi sen, mistä historiankirjoituksissa ei juuri puhuta. Tarina on väkevän vimmainen kuvaus siitä, minkä ruumis muistaa, vaikka kieli ei sitä tavoittaisikaan. Hast kuvaa osuvasti sitä, ettei muisti ole aina luotettava, Romaani viekin lukijansa muistamisen ja unohtamisen rajalle ja ravistelee konkreettisesti ja kokonaisvaltaisesti. Romaanissa kuvataan todella taitavasti sitä, kuinka seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut nuori tyttö on jumissa niin ajassa, ruumiissaan kuin huoneissakin. Nyt on kuitenkin tullut aika kulkea kohti kipua, kaikkien koettujen kauheuksien salatuimpia kerroksia ja häpeän yli. Ruumis / huoneet on siis lopulta kertomus myös selviytymisestä, toipumisesta ja toivosta.

Jos etsit vakuuttavaa, aineistoltaan monitasoista ja hyvin kirjoitettua esikoisromaania etkä välttele rankkoja aiheita, lue Ruumis/huoneet. Suosittelen. Tämä kirja oli viimeinen valintani tämän vuoden Helmet-haasteeseen. Varsin hieno päätös. Vielä on toki muutama päivä aikaa lukea ennen kuin alkaa uusi lukuhaaste ja uusi kirjaisa vuosi 2023.