Trevor Noah: Laiton lapsi – Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: Born a Crime (2016)
Suomentanut: Jaana Iso-Markku
Sivumäärä: 358 s.

Eteläafrikkalaisen Trevor Noahin elämä alkoi rikoksesta: hän syntyi valkoisen isän ja mustan xhosa-äidin lapseksi. Hänen syntymävuonnaan 1984 rotujen sekoittamisesta saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta. Käytännössä Noah eli 5-vuotiaaksi sisätiloissa, ettei häntä vietäisi vanhemmiltaan.

Laiton lapsi kertoo humoristisen rehellisesti vallattomasta pojasta, josta kasvaa rauhaton nuori mies. Kirja on myös Noahin rakastava kuvaus pelottomasta, kapinallisesta ja uskonnollisesta äidistään. Juuri äiti pelastaa lapsensa murhayritykseltä paiskaamalla hänet ulos liikkuvasta pikkubussista. Juuri äiti opettaa tulevalle komediatähdelle, miten vaikeudet voitetaan huumorilla. Ja juuri äiti päättäväisesti pelastaa lapsensa siitä köyhyyden, väkivallan ja hyväksikäytön noidankehästä, joka uhkaa heidän molempien henkeä.

Oma arvioni: Viiltävä rehellisyys ja hersyvä huumori yhdistyvät tässä rasistisen yhteiskunnan todellisuutta  kuvaavassa teoksessa tavalla, josta en voinut olla pitämättä. Yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan tasot ovatkin tässä uskomattomassa elämäntarinassa todella hienosti läsnä. Etelä-Afrikkalainen elämänmeno hehkuu kaikissa väreissään ja kerronta soljuu sujuvasti eteenpäin. Uskon, että tämä monitasoinen tarina ei jätä ketään kylmäksi, vaan sitä lukiessa herkässä voi olla niin itku kuin naurukin. 

Jos haluat ymmärtää apartheidin mielettömyyttä, lue suosituksi esiintyjäksi nousseen laittoman ja levottoman lapsen koskettava tarina.