Ville-Juhani Sutinen: Vaivan arvoista – Esseitä poikkeuskirjallisuudesta

 

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 320 s. 

Miksi me luemme pitkiä ja vaikeita kirjoja? Antavatko ne jotain, mitä lyhyemmät ja helpommat teokset eivät voi tarjota? Näitä kysymyksiä kirjailija Ville-Juhani Sutinen alkoi pohtia huomatessaan pandemian aikana lukevansa tuhatsivuisia kirjoja. Kenties poikkeukselliset kirjat auttavat meitä käsittelemään paremmin poikkeuksellisia aikoja. Vaivan arvoista käsittelee kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä Rebecca Westin mammuttimaiseen matkakirjaan. Esseet tutkivat, mikä yhdistää teoksia toisiinsa ja tähän aikaan. 

Oma arvioni: Ville-Juhani Sutisen Finlandia-palkittu esseeteos on hieno puheenvuoro sekä lukemisen että kirjallisuuden puolesta. Tekstit houkuttelevat viettämään aikaa myös vaativampien ja ennen kaikkea pidempien kirjojen parissa, sellaistenkin, joista emme ole välttämättä aikaisemmin edes kuulleet. Kirjoitukset kannustavat myös lukemaan ääneen, eikä syyttä. Sutinen analysoi ja erittelee korona-aikana lukemiaan yli tuhatsivuisia järkäleitä monipuolisesti ja perustelee näkemyksensä valitsemistaan erityisistä teoksista huolellisesti, joten esseiden lukeminen oli mukavaa ja vaivatonta. 

Lukeminen herätti mielessäni lukuisia pohdintoja lukemiseen, kirjoihin ja niistä kirjoittamiseen liittyen. Saa nähdä, jalostuuko niistä jokin ihan julkaistavaksi tekstiksi asti. Sutinen kiteyttää kirjallisuuden merkityksen mielestäni todella osuvasti:

”Kirjallisuus on aina pakoa, mutta sen ei tarvitse olla pakoa maailmasta. Sen sijaan se voi olla pakoa maailmaan.”

Siksi lukeminen on aina vaivan arvoista. Vaikka jokainen lukekoon kirjoja haluamallaan tavalla, haluan Sutisen tavoin kannustaa lukemaan enemmän syventyen ja hitaammin nautiskellen kuin pikaisesti hotkaisten. Näin erilaisilla teoksilla on meille varmasti eniten annettavaa.