Mona Bling; 23 transmyyttiä – Totta ja tarua transihmisistä
Kustantaja: Into Julkaisuvuosi: 2022 Sivumäärä: 264 s. |
Kaikilla on mielipide transihmisistä, mutta vain harva tuntee tositarinat ja faktat myyttien takaa. 23 transmyyttiä on matkalippusi sukupuolivähemmistöjen maailmaan transtaustaisen toimittaja Mona Blingin johdolla.
Millaisia elämänkokemuksia kätkeytyy uskomusten ja tabujen taakse? Mitä sukupuolenkorjausprosessissa oikeasti tapahtuu? Kuinka transihmiset harrastavat seksiä? Millaista on deittailla transihmisenä?
23 transmyyttiä purkaa luku kerrallaan myyttejä kirjailijan omien sekä muiden transtaustaisten ihmisten elämänkokemusten, tarinoiden ja asiantuntijahaastatteluiden kautta. Kirja on suunnattu kaikille, joilla on mielipide transihmisistä ja uteliaisuutta tietää, onko luulo todellisuudessa tiedon väärti. Teos haastaa lukijaa murtamaan omat ennakkoluulonsa ja näkemään transihmiset uudessa valossa.
Oma arvioni: Informatiivinen, selkeä ja raikas cissukupuolisille suunnattu tietokirja transsukupuolisuudesta ja transihmisiin liitetyistä myyteistä ja heidän kohtaamistaan ennakkoluuloista. Opin kirjasta uusia asioita erityisesti sukupuolenkorjausprosessiin liittyen. Yllätyksekseni huomasin, kuinka monet kirjassa mainituista myyteistä ovat itse asiassa hyvin samansuuntaisia kuin vammaisuuteen liittyvät virheelliset oletukset ja ennakkoluulot Vammaisiltakin ihmisiltä voidaan udella henkilökohtaisia asioita vaikkapa julkisilla paikoilla, ulkonäköä kommentoida ilman minkäänlaista filtteriä, vanhemmuutta ja työntekoa pitää mahdottomana, niin ja elämää pelkkänä kurjuutena. Jotta yksikään ihminen ei ajattelisi enää näin transihmisistä, kannattaa lukea tämä Mona Blingin esikoisteos. Transsukupuolisuudestaan ylpeänä naisena hän todellakin tietää, mistä kirjoittaa.
Kirjan lopussa annetaan myös hyviä ohjeita ja neuvoja transihmisten kohtaamiseen niin läheisille, ystäville kuin toimittajillekin. Tämä ajattelua avartava teos saa miettimään laajemminkin, mikä oikeastaan on normaalia ja mikä ei, ja kenellä on oikeus määritellä ketkä ovat oikeanlaisia ihmisiä. Kunpa oppisimme ajattelemaan, että monimuotoinen ihmisyys on yhteiskunnassa rikkaus. Jokainen meistä on erilainen yksilö ja arvokas juuri sellaisena kuin on.