Deborah Feldman: Unorthodox – Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots 
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Sivumäärä: 339 s.
 

Uskomaton tositarina Netflix-ilmiön taustalla

Deborah Feldman eli lapsuutensa ja nuoruutensa New Yorkin ortodoksijuutalaisessa hasidiyhteisössä, jossa tiukasti valvotut uskonnolliset säännöt hallitsivat niin hänen ihmissuhteitaan, pukeutumistaan kuin lukemistaankin. Teini-ikäisenä vastentahtoisesti solmitussa, seksuaalisesti ja emotionaalisesti toimimattomassa järjestetyssä avioliitossa jännite Deborahin omien tarpeitten ja hänen uskonnollisten velvollisuuksiensa välillä kasvoi hallitsemattomaksi. Tyltuaan 19-vuotiaana äidiksi hän ymmärsi, että hänen olisi esteistä huolimatta löydettävä itselleen ja pojalleen tie uudenlaiseen elämään. 

Oma arvioni: Feldmanin Unorthodox on kiinnostava kuvaus hasidijuutalaisessa yhteisössä kasvamisesta, elämämisestä ja lopulta myös siitä irtautumisesta. Olen aina lukenut mielelläni erilaisista uskonnoista ja etenkin naisten asemasta niiden piirissä. Tämän teoksen perusteella nuoren naisen elämä näyttäytyi varsin tiukasti rajoitetulta. Ei siis ihme, että päähenkilö pelkäsi ja häntä ahdisti.  Koskettavana yksityiskohtana jäi mieleen kirjaston tärkeä rooli vapauden tuojana. Teos osoittaa hienosti sen, että muutos on mahdollinen, mikäli tahtoa, rohkeutta ja tukea löytyy. Omaa tietään kannattaa siis ehdottomasti etsiä. 

Vaikka en olekaan katsonut muistelmien pohjalta tehtyä sarjaa, luulen tämän elämänmakuisen tarinen toimivan vielä paremmin visuaalisemmassa muodossa, sillä kirjassa kielellinen ilmaisu jäi mielestäni paikoin jotenkin pinnalliseksi ja jopa kömpelöksi. Mutta joka tapauksessa tämä uskomattomalta tuntuva tositarina on ehdottomasti kertomisen arvoinen. Luulenpa, että kirja avartaa jokaisen lukijansa ajattelua.