Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 439 s. 

”suunnitelmani on se, että otan käyttöön ukilta jääneen, pisaran muotoisen suolasirottimen, jonka valtamateriaali on tumma puu

sirottimessa on ukin suolaa

jatkan sirottamista siitä,
mihin hän jäi.”

Oma arvioni: En ainakaan muista lukeneeni aiemmin kirjaa, jonka nimiösivulla lukee; "Romaani, mikäs muu". Osuvaa, sillä romaanihan tämä tosiaan on, ja vieläpä monikerroksinen ja omaääninen sellainen. Kirjan minäkertoja on haastavassa tilanteessa, kun pitäisi tyhjentää ukin talo, hoitaa kriisiytynyttä parisuhdetta ja suoriutua samalla vielä töistäkin. Kaikki tuntuu olevan suorittamista ja täydellisyyteen pyrkimistä. Mutta, onko täydellisyyttä ja oikeanlaista minuutta lopulta olemassakaan? Jospa vahvuutemme onkin siinä, että olemme havisevassa tilassa ja hauraita. 

Eeva Turunen on todella taitava kielenkäyttäjä, jonka monimuotoista ja sujuvasti virtaavaa tekstiä oli suorastaan ilo lukea. Ihailen aivan erityisesti kirjailijan taitoa leikitellä sanoilla.  Kokonaisuus on mielestäni lopulta kuin huolellisesti ja taitavasti rakennettu muistokirjoitus. Ja niinhän se taitaa olla, että kokoamme kuvia toisistamme erilaisista mielleyhtymistä ja muistojen sirpaleista. 

Jos etsit moniaineksista psykologista romaania, on Sivistynyt ja miellyttävä ihminen erinomainen vaihtoehto. Suosittelen.