Jeva Skaletska: Ette tiedä mitä sota on – Ukrainalaistytön päiväkirja

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2022
Englanninkielisestä laitoksesta suomentanut: Maria Lyytinen
Sivumäärä: 239 s.


Nuoren tytön koskettava omakohtainen kuvaus Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Helmikuun 24. päivän yönä 2022 kaksitoistavuotias Jeva heräsi huumaavaan räjähdykseen. Autojen varashälyttimet alkoivat ulvoa. Puhelimen chatti täyttyi luokkakavereiden pelokkaista viesteistä. Oli syttynyt oikea sota, jollaista Jeva ei uskonut koskaan kokevansa.

Jeva aloitti kirjoittamisen heti sodan ensi hetkinä ja kuvaa päiväkirjassaan käsinkosketeltavasti sodan kauhujen saapumisen keskelle tavallista nuoren tytön elämää. Tällä hetkellä Jeva ja hänen mumminsa ovat turvassa Irlannissa.

Oma arvioni: Ette tiedä mitä sota on, niinpä. Kuinka osuva nimi tällä päiväkirjateoksella onkaan. Se on todella koskettava kuvaus siitä, kuinka ukrainalaisten koululaisten tavallinen elämä oli hetkessä ohi. Tilalle tulivat silmittömät pommitukset ja tulitukset, jotka tuhosivat heidän kotinsa ja pakottivat monet heistä jättämään kotimaansa. Suru, pelko ja kauhu ovat Jevan kirjoituksissa ja ystäviensä kanssa käymissään keskusteluissa vahvasti läsnä. Rukouksista ja toisiltaan he saavat kuitenkin voimaa uskoa siihen, että jonain päivänä sodan aiheuttama helvetti on ohi. Mutta kukaan ei tiedä, milloin niin käy. Kaikesta epävarmuudesta huolimatta nuoret ukrainalaiset haluavat uskoa, että kaikki kääntyy vielä hyväksi. Onneksi kirjoittaminenkin helpottaa tuskaa edes hetkeksi. 

Jokainen lapsi ansaitsisi todellakin elää rauhassa ja onnellisina. Vaikka emme saakaan sotaa loppumaan, on hienoa, että Otava ohjaa kirjasta saatavat tulot Unicefin  kautta Ukrainan lasten hyväksi. Luulenpa, että sodan keskelle joutuneiden ihmisten kokemukset pyörivät mielessäni vielä pitkään teoksen lukemisen jälkeenkin. Siitä huolimatta tai kenties juuri siksi, suosittelen tämän nuortenkirjan lukemista myös sinulle.