Karin Erlandsson: Sininen lanka – Mitä tiedän neulomisesta

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2022
Ruotsinkielinen alkuteos: Det blå garnet: En bok om att sticka
Käsikirjoituksesta suomentanut: Ulla Lempinen
Sivumäärä: 188 s.


Miksi neulominen on niin kiehtovaa?

Kirjailija Karin Erlandsson oli teini-ikäinen, kun hän päätti toteuttaa haaveensa ja neuloa itselleen puseron. Kotoa löytyneistä jämälangoista syntyi ilman ohjeita ja mallia kaunis raidallinen neule, jota ihasteltiin ja jota Karin käytti paljon. Mikä suuri ilo ja tyydytyksen tunne! Syvä ja elämänmittainen rakkaus oli syntynyt.

Karin on neulonut vuosien mittaan satoja neuleita, puseroita, sukkia, myssyjä, lapasia itselleen ja rakkailleen. Mutta mitä kaikkea teemme, kun neulomme? Millaisen näkymättömän historian ketjuun liitymme, kun istumme käsitöiden ääressä? Ja onko neulomisella jotakin tekemistä kirjoittamisen kanssa?

Oma arvioni: Neulominen on ollut minulle ainoa käsityömuoto, josta olen tykännyt. Niinpä  villapaitoja, kaulaliinoja ja muita neuletöitä onkin tullut tehtyä vuosikymmenten aikana useita ennen kaikkea itselle, mutta muutamia myös muille. Erivärisiä ja -laatuisia lankoja on edelleen mukava hypistellä ja kauniita neulemalleja ihastella, vaikka neulominen onkin sittemmin jäänyt. Keskeneräisiä käsitöitä ei kaapeistani löydy, muutama lähes käyttämätön tekele kylläkin.  

Kenties tämän kirjan innoittamana tartun vielä jonakin päivänä pyöröpuikkoihin. Olisihan se hienoa nähdä taas saavansa jotakin käsin kosketeltavaa aikaiseksi. Ja onhan neulominen mukavan luovaa, keskittymistä vaativaa  ja samalla rentouttavaa puuhaa. Niin, siis siinä tapauksessa, että malttaa edetä muutama kerros kerrallaan. Muussa tapauksessa niskajumi on taattu. 

Kiinnostavinta oli lukea neulomisen kulttuurihistoriasta ja neulomisesta kantaaottavana ja sosiaalisena toimintana. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka paljon kirjoittamisessa ja neulomisessa onkaan yhteisiä piirteitä. Itselleni neulominen on aina ollut yksinäistä puikkojen heiluttelua, mutta voisi olla  hauskaa kuulua johonkin neulovaan kirjapiiriin. 

Suosittelen kirjaa kaikille neulomisesta kiinnostuneille. Varoituksen sana lienee paikallaan: Neuloosi saattaa iskeä!