Leena Lehtolainen: Antti Ruuskanen – Rätingin paikka

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 362 s.

Huippu-urheilijan huima tarina huippukirjailijan kertomana.

Olympiahopeamitalisti, Euroopan mestari ja pronssimies. Antti Ruuskanen on 2000-luvun menestyneimpiä suomalaisia yleisurheilijoita. Lupsakka savolainen on kansan suosikki, jonka huikea ura kesti lähes kolmekymmentä vuotta.

Matkalla kohti unelmaa on ollut myös vastoinkäymisiä. Yksitoista leikkausta, täpäriä putoamisia edustuspaikoilta, huolia ja tunteita, joista pielaveteläinen ei ole julkisuudessa huudellut. Uran päättyessä on rätingin paikka, tilinteon hetki. Mitkä olivat menestyksen vaarat ja varjot? Ketkä ovat olleet mestarin taustalla ja rinnalla?

Antti Ruuskanen – Rätingin paikka kertoo totuuden siitä, kuinka maalaispojasta tuli maailmantähti. Se päästää lukijan kulissien taakse ja näyttää, miten kovaa ja sisukasta työtä huipulle pääseminen vaatii.

Oma arvioni: Kiinnostava, perusteellinen ja hyvin kirjoitettu elämäkerta Antti Ruuskasesta, metsässä viihtyvästä, lupsakasta savolaisesta, joka syttyi kilpailemisesta. Jos keihäänheitto lajina kiinnostaa, tarjoaa tämä teos runsaasti yksityiskohtaista informaatiota, penkkiurheilijalle kaikenlaisia detaljeja oli jo kenties hieman liikaakin. Ilahduin siitä, että kirja valotti mukavasti Ruuskasta myös ihmisenä, ei pelkästään huippu-urheilijana. Suosittelen kirjan lukemista kaikille urheilun ystäville.