Larysa Denysenko & Marija Foja: Maja ja ystävät

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Ukrainankielinen alkuteos:Майя та її мами (2017)
Suomentanut: Eero Balk
Sivumäärä: 72 s.

Ukrainalaisen ihmisoikeustaistelijan lempeä kuvakirja muistuttaa lasten oikeudesta saada elää turvassa ja rakastettuina riippumatta siitä, kuinka monta vanhempaa heillä on, ovatko he joutuneet eroon läheisistään sodan tai siirtolaisuuden vuoksi tai joutuneet pakenemaan kotiseuduiltaan. Monet lapset ovat kokeneet surua ja menetystä, mutta unelmoinnin kykyä ei voi kukaan varastaa.

Maja ja hänen luokkatoverinsa tulevat erilaisista perhetaustoista, mutta he ovat kaikki ystäviä keskenään. Sofian isä on kadonnut taisteluissa Venäjää vastaan. Toisen Sofian vanhemmat eivät voineet saada lasta, mutta he saivat lahjasoluja, joilla Sofia syntyi. Aksana elää isänsä kanssa, koska hänen äitinsä on kuollut. Krystyna asuu mumminsa luona, koska hänen vanhempansa ovat töissä ulkomailla. Rajis on Krimin tataari, jonka perhe joutui lähtemään kotiseuduiltaan Venäjän miehityksen vuoksi. Tymkon vanhemmat ovat eronneet, ja hän elää vuoroviikoin äidin ja isän luona. Petro on romani, ja hänellä on todella laaja perheklaani. Majalla itsellään taas on kaksi äitiä.

Oma arvioni: Tämä värikäs kuvakirja on hyvä "muistutus" siitä, että lapsia ja heidän perheitään on monenlaisia. Perheen koolla tai kokoonpanolla ei ole juurikaan merkitystä, kunhan rakkautta riittää ja toisia ihmisiä kunnioitetaan. Tarinoiden avulla lapset voivat oppia näkemään erilaisuuden rikkautena, eikä ainakaan kiusaamisen ja pilkkaamisen aiheena, vaikka jokin itselle vieras asia voikin aluksi ihmetyttää ja joskus jopa pelottaa. Maja ja ystävät-kirjasta on tehty myös opettajan opas, jonka materiaali löytyy täältä

Ajatuksia herättävällä tekstillään kirjailija haluaa myös huutaa maailmalle, että hänen kotimaansa lapset ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa. Tähän on helppo yhtyä, sillä sota on todella aina lapsia vastaan.