Mikko Vienonen: Leipomon lapset

 

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 256 s.

Kolmea serkusta yhdistää suvun omistama leipomo. Siellä ansaitaan kesätyörahat sekaleipiä rei`ittäen ja munkkirinkilöitä muotoillen, siellä voi edetä leipurimestariksi saakka, jollakulla saattaa viritä ajatus koko isovanhempien perustaman yrityksen pyörittämisestä. 

Suuria suunnitelmia on riittänyt. Kimmon punk-ura lähtee menestyksekkäästi liikkeelle, Helille opiskelu ja talon rakentaminen voisivat tuoda sellaisen elämän kuin hän suunnitteli, ja Arto haluaa vaalia leipomon perinteitä. 

Mutta ihmisten unelmat elävät, romahtavat, muuttuvat pakkomielteiksi ja katkeruudeksi – ja toteutuessaankin ne vaativat vastuun kantamista, mikä onnistuu yksiltä paremmin kuin toisilta. 

Leipomon lapset kuvaa pikkukaupungin henkistä ahtautta ja varsinaissuomalaista vittumaisuutta. Se kertoo 1970-luvulta tähän päivään ulottuvan tarinan siitä, kuinka nuo kaksi mahtavaa luonnonvoimaa voivat ihmisiä muovata. 

Oma arvioni: Tutun tuntuinen kaupunki ja sen kotoisa murre, siinäpä tämän kirjan kiinnostavin anti. En oikein ymmärtänyt rikotun kronologian ideaa enkä pitänyt juurikaan varsin väkinäiseltä vaikuttaneesta huumorista. Lukukokemus oli ikävä kyllä ennen kaikkea ärsyttävä.