Minna Maijala: Pirkko Lahti – Kuuntelija

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 187 s.

Ajatuksia herättävä henkilökuva mielenterveyden vaikuttajasta

Psykologi Pirkko Lahden voimanlähteinä ovat kuunteleminen ja kiinnostus ihmisiä kohtaan. Lahti on tehnyt pitkän uran psykoterapeuttina ja Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtajana. Hän on ajanut sinnikkäästi ihmisarvon ja mielenterveyden asiaa sekä puolustanut ihmisen oikeutta saada tukea kriiseissä. 

Oma arvioni: Tämä kohteensa näköinen haastattelujen pohjalta luotu henkilökuva oli kokonaisuudessaan todella kiinnostavaa luettavaa. Mielestäni teos sisälsi mielenkiintoista ajankuvaa, mielenterveystyön kehittymistä ja Pirkko Lahden elämänvaiheita sekä vaikuttavaa ja monipuolista työuraa sopivassa suhteessa. Vaikka mielenterveystyössä riittää edelleen kehitettävää, isoja edistysaskeleitakin on onneksi otettu. Ennen kaikkea teos on kuitenkin täynnä maamme tunnetuimman mielenterveyslähettilään hienoja oivalluksia ihmisten kohtaamisen taidosta. Niissä meillä itse kullakin riittää varmasti jatkuvasti opittavaa. 

Lukiessa tuli tunne, että Pirkko puhuu suoraan minulle. Olen kuunnellut Lahden asiantuntevaa ja kohdeyleisön huomioivaa luennointia joskus, joten kuulin hänen äänensä tekstissä varsin hyvin.  Jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdatuksi arvokkaana ja kokonaisena ihmisenä. Jokainen kaipaa kuuntelijaa ja rinnalla kulkijaa, joka on aidosti läsnä. juuri tässä ja nyt. Kirjasta välittyi kuva tavallisesta naisesta, joka on oikeastaan aina halunnut auttaa muita siksi, että hän välittää heistä ja haluaa omalta osaltaan taistella havaitsemiaan epäoikeudenmukaisuuksia  vastaan. 

Suosittelen tätä ajattelua avartavaa puheenvuoroa mielen hyvinvoinnin puolesta lämpimästi ihan jokaiselle.