Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 252 s.

"Ei kai kenenkään ollut mahdollista elää koko elämäänsä niin, että joka ainoa päätös oli selitettävissä ja perusteltavissa? Ei kai kukaan kyennyt aina jäämään, pysymään paikallaan siltä varalta että se pelastaisi jotakin?"

On kesä. Lennin perhe muuttaa pohjoiseen tehdaskaupunkiin, taloon, jonka synkän historian kaikki tuntevat. Viereisellä tontilla seisoo autiotalo. Sinne on asettunut asumaan Pasi, joka on jättänyt entisen elämänsä pitääkseen silmällä naapuritonttia.

Toisella puolen kaupunkia Niina vuokraa asunnon korkealta tornitalosta. Siellä hän tuntee olevansa pitkästä aikaa suojassa, niin omalta lapseltaan kuin vieraaksi muuttuneelta elämältään. 

Pauliina Vanhatalon Vastuulliset kuvaa mestarillisen eleettömästi sitä, mitä tapahtuu, kun pahimmat pelot käyvät toteen. Se on piinaavan kaunis romaani syyllisyydestä, valinnoista ja ihmisistä, jotka uhraavat itsensä kannatellakseen toisia, korjatakseen muiden tekemät virheet. 

Oma arvioni: Uusimmassa romaanissaan Pauliina Vanhatalo kuvaa hienosti elämää pienessä tehdaskaupungissa ja siellä tapahtuneen perhesurman jälkimaininkeja, jotka heijastuvat yhä monien ihmisten elämään. Teoksen keskeiset henkilöhahmot ovat mielestäni eräänlaisia sivustakatsojia: Lenni tarkkailee vanhempiaan, Niina huumekoukussa olevaa poikaansa ja Pasi rankaisee itseään ystävänsä teosta. He kaikki tuntevat syyllisyyttä, vaikka eivät olekaan vastuussa tapahtumista. Kerronta on vakuuttavaa ja monin paikoin myös varsin kaunista. Suosittelen kirjan lukemista lämpimästi kaikille vahvojen psykologisten romaanien ystäville.