Riitta Jalonen: Omat kuvat

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 164 s.

"Juuri nyt ei ole olemassa muuta kuin minä, kynä ja paperi. Kadotan ympäriltä ajan ja paikan ja siirryn jonkin tuntemattoman äärelle, pään sisällä olevaan toiseen kotiin."

Kirjailija matkustaa Sveitsiin, yhtenä päämääränään Davos, josta hän on jo nuorena tuberkuloosipotilaana luonut mielikuvan taianomaisena parantavana paikkana. 

Matkallaan hän pohtii elettyjä vuosia, sitä miten kadonnut pikkuveli, nuoruusaika parantolassa, sekä kuoleman ja menetyksen alituinen läsnäolo ovat vaikuttaneet hänen teoksiinsa. Miten muistot ja muistikuvat ovat siirtyneet ja muuttuneet osaksi fiktiivisten hahmojen elämää. Ja myös sitä, kuinka kirjoittaminen on kantanut yli vaikeiden vaiheiden. 

Riitta Jalosen Omat kuvat piirtää kirkkaan näkymän kirjailijan sielunmaisemaan.  Se kertoo siitä, miten pysäyttävät elämänkohdat ja tunteet käynnistävät kirjoittamista ja saavat fiktion muodon.

Oma arvioni: Tämä Riitta Jalosen viimeisin teos tarjosi kiinnostavan katsauksen hänen kirjailijuuteensa. Kuvaukset kirjoittamisen pakosta olivat minusta erityisen vaikuttavia. Tämä pieni kirja on nopealukuinen, mutta sen syvällisten ja kauniiden sanojen äärelle teki mieli pysähtyä hetkeksi, ja jatkaa sitten lukemista ikään kuin viivytellen. Jos kirjailijuus kiehtoo ja fiktion ja faktan yhdistäminen kiinnostaa, lue Omat kuvat.