Anders Hansen: Aivoblues – Miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin?
Kustantaja: Atena Julkaisuvuosi: 2023 (2. painos) Ruotsinkielinen alkuteos: Depphjärnan. Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Suomentanut: Christine Thorel Sivumäärä: 208 s. |
Olemme selviytyjien jälkeläisiä.
Mitä aivoissa tapahtuu tavallisimpien mielenterveyden häiriöiden yhteydessä? Miksi ahdistus ja masennus ovat joskus merkki terveydestä eikä sairaudesta? Aivobluesin näkökulma mielenterveyteen hälventää jakoa ruumiiseen ja aivoihin. Tällöin masennus ja ahdistus nähdään psykologian lisäksi myös fysiologian kautta.
Psykiatri Anders Hansenin mukaan ahdistus ja masennus kertovat menneisyydestämme, jolloin selviytyjäesi-isämme varautuivat nälkään ja tauteihin. Biologinen näkökulma auttaa tarkastelemaan mielenterveyttä uudesta suunnasta sekä edistämään hyvinvointia esimerkiksi liikunnalla. Suositun Aivovoimaa-teoksen tekijä kannustaa lopettamaan myös onnen jahtaamisen.
Oma arvioni: Ihminen on biologinen olento ja evoluution tuote. Aivobluesissa tarkastellaan historiamme vaikutusta henkiseen hyvinvointiimme kiinnostavien esimerkkien avulla. Ne osoittavat muun muassa sen, että ahdistus ja masennus kuuluvat elämään ollen itse asiassa mielen puolustusmekanismeja.
Oli jälleen kerran kiinnostavaa lukea muun muassa siitä, kuinka mieli toimii, miten liikunta tukee avioterveyttä ja miten haitallista yksinäisyys onkaan. Aivan kuten kehosta, aivoistakin kannattaa pitää huolta. Jos edellä mainitut teemat kiinnostavat, kannattaa tämä ajatuksia herättävä teos ehdottomasti lukea. Suosittelen.