David Robson: Ennakko-odotusten vaikutus – Miten ajattelutapasi voi muuttaa elämääsi

 

Kustantaja: Tuuma
Julkaisuvuosi: 2022
Englanninkielinen alkuteos: The Expectation  How Your Mindset Can Transform Your Life
Suomentanut: Kaisa Koskela
Sivumäärä: 364 s.

Universumi ei anna, mitä haluat. Et voi vain ajattelun voimalla hankkia rikkauksia tai parantua sairaudesta. Silti omat ja muiden ennakko-odotukset vaikuttavat siihen, millaiseksi elämäsi muodostuu. Se, mitä luulemme tapahtuvan, muuttaa sitä, mitä tapahtuu. 

Ennakko-odotukset ovat kuin ilma, jota hengitämme – ne seuraavat meitä kaikkialle, mutta harvoin olemme niistä tietoisia. Saatat olettaa, että kehosi on vahva tai että se on hyvin altis sairauksille. Saatat uskoa, että stressi on aina vahingollista tai että se lisää luovuutta paineen alaisena. Nämä uskomukset muokkaavat terveyttäsi ja hyvinvointiasi perusteellisella tavalla.

Teos johdattaa ymmärtämään, kuinka ennakko-odotukset muokkaavat ihmisten kokemuksia. Kirja yhdistelee kiehtovia tapaustutkimuksia ja näyttöön perustuvaa tiedettä. Se antaa käytännöllisiä vinkkejä, miten ajattelutapaa voi muuttaa suotuisammaksi niin yleisen hyvinvoinnin kuin vaikkapa tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Oma arvioni: Tämä teos valottaa kiinnostavasti ja monipuolisesti sitä, kuinka ennakko-odotukset vaikuttavat meihin monin tavoin. Pidin erityisesti kirjan käytännönläheisestä ja lukijaystävällisestä otteesta, joka auttaa irrottautumaan haitallisista uskomuksista ja kahlitsevista ennakko-odotuksista. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi ihan jokaiselle ajattelevalle ihmiselle.