Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 135 s.

Palkitun Viikinkisolmu-sarjan tekijältä historiallinen lastenromaani Turun palosta

Peter, Hulda ja Jaakko viettävät lämmintä syyskuun alkua ainoana huolenaan ravustussaaliin suuruus. Yhtäkkiä heidän kotikaupunkinsa Turku on tulessa. Keskellä liekkejä ja kaaosta lapset saavat tehtävän: heidän täytyy pelastaa mittaamattoman arvokas kirja Tuomiokirkosta. Pelastusretkestä muodostuu hurja seikkailu täynnä vaaroja ja täpäriä tilanteita. 

Jännittävän seikkailun lisäksi romaani kuvaa kiehtovasti eri taustoista tulevien lasten elämää 1800-luvun alun Turussa. Teoksen jatko-osa Rauniokaupungin lapset ilmestyy 2023. 

Oma arvioni: Tämä jännittävä ja mukaansa tempaava lapsille ja varhaisnuorille suunnattu historiallinen seikkailuromaani voitti tänä vuonna Runeberg Junior -palkinnon. Voisin kuvitella, että olisin ahminut tämän nopeatempoisen teoksen todella innokkaasti lapsena. Nyt aikuisena pidin erityisesti siitä, että Turun palon ohessa käsiteltiin myös ihmisten välistä epätasa-arvoa 1800-luvun alun yhteiskunnassa. Oli lohdullista, että traagisten tapahtumien keskelläkin pilkahteli toivonkipinä.