Sari Kuusela: Vaikutuksen alaisena

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 222 s.

Millainen voima on sillä, miten kohtelemme toisiamme? Kun saavumme uuteen yhteisöön, huomaamme heti, että se rakentuu erilaisten roolien ja pyrkimysten varaan. Joku vie kaiken ilmatilan, joku toinen ottaa asiantuntijan roolin, joku puolestaan jää aina syrjään, olipa kyseessä työ, harrastusporukka, kurssi tai vanhempainilta. Yhteisö saattaa tuntua heti omalta, mutta joskus sen kulttuuri voi tuntua myös oudolta tai painostavalta ja yhteistyö muistuttaa keskinäistä kamppailua.

Vaikutuksen alaisena tekee matkan yhteisöjen sosiaaliseen maailmaan. Miten erilaiset vuorovaikutustyylit vaikuttavat yhteisön kulttuuriin ja sen sosiaalisiin karttoihin? Miksi muutumme ryhmässä toistemme kaltaiseksi ja toimimme joskus tavoilla, jotka ihmetyttävät itseämmekin? Entä mitä tapahtuu silloin, kun hyvät periaatteet hautautuvat omien etujen ja valtataisteluiden alle?

Kirja auttaa tunnistamaan sosiaaliset pelit ja ryhmän vallan, kertoo tavoista, joilla vaikutamme toisiimme, ja antaa samalla keinoja parantaa yhteistyötä. Vuorovaikutus on keino muuttaa maailmaa, ja kukin meistä tekee oman valintansa siitä, mihin suuntaan.

Oma arvioni: Tämä tuore tietokirja auttaa ymmärtämään, kuinka monin tavoin vaikutamme toinen toisiimme. Se kertoo mukaansatempaavasti ja konkreettisesti niin sosiaalisista peleistä erilaisine rooleineen,  ryhmän vallasta kuin siitäkin, miten erilainen todellisuus kulissien takana usein on. Vaikka monet sosiaaliset tilanteet etenevätkin tutun käsikirjoituksen mukaisesti, voimme kuitenkin myös itse vaikuttaa siihen, kuinka yhteistyö sujuu. 

"Hyvä ilmapiiri syntyy ystävällisyydestä ja halusta nähdä maailma myös toisen silmin."

On tyypillistä, että uuteen ryhmään liittyessä meitä askarruttaa, jäämmekö sittenkin yksin. Mukaan pääseminen edellyttää aina toimintatapojen opettelua, jolloin kömmähdykset ovat usein väistämättömiä. Silloin on hyvä muistaa, että jokaisen suhteen rakentaminen vaatii aina aikaa ja vaivaa.  Se, että saa olla näennäisesti läsnä, ei riitä, jos ei koe olevansa yhteisössä aidosti hyväksytty ja hyödyllinen. Se on oikeastaan elintärkeää tilanteessa kuin tilanteessa.  Yksikään ryhmä ei onnistu, jos ihmisten keskinäiset suhteet eivät ole kunnossa. Kirjasta käy hyvin ilmi se, kuinka aito yhteistyö on itse asiassa jatkuvaa tasapainoilua antamisen ja saamisen välillä. Ulkopuolisena ja ohittamisen kohteena oleminen satuttaa, mutta jos saamme osaksemme arvostusta, kaikki on hyvin. Kuuselan mukaan arvostus onkin sosiaalisen elämän suola. 

”Ryhmä, joka sallii eriarvoisuuden ja hylkimisen, ei koskaan kasva vahvaksi.”

Kirjan keskeinen sanoma tiivistyy mielestäni siihen, että yhdessä voimme olla enemmän, mutta myös vähemmän. Mitäpä, jos olisimme siis aidosti ihmisiä ihmisille, emmekä sulkisi ketään joukon ulkopuolelle. Jos sosiaalinen vuorovaikutus kiinnostaa, älä jätä tätä silmiä avaavaa teosta lukematta.