Janne Saarikivi: Rakkaat sanat

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2022 (2. painos)
Sivumäärä: 274 s.

 

Sanathan ovat simppeleitä olioita. Semmoisen kun kakaisee ulos, kuulija tietää missä mennään ja pulinat pois. Omena on omena on apple on apple. Entäpä sitten sellaiset sanat kuin vapaus tai pyhä? Ehkä ne ovat sittenkin sanoja, joiden kohdalla kannattaa katsoa tarkemmin. 

Rakkaat sanat on sanakirja. Se käy läpi isoja, pieniä hauskoja ynnä kuolemanvakavia sanoja ja kertoo, mistä ne tulevat, ja joskus myös veikkaa, mihin ne ovat menossa. Ihmissuhteiden, politiikan, talouden ja sen sellaisten elämänalueiden sanasto muuttuu aikojen saatossa arvotukseltaan ja merkitykseltään – kielen maailmassa ei ole mitään ikuista ja pysyvää, vaikka joskus meille ehkä niin tahdotaan väittääkin. 

Janne Saarikiven tyyli on loistava yhdistelmä tieteellistä tarkkuutta ja silmiä avaavaa humorismia. Rakkaat sanat saa lukijan miettimään omia rakkaita sanojaan ja niiden historiaa – siis itseään – uudella tavalla.

Oma arvioni: Sanojen alkuperän selvittämisessä on ollut mielestäni aina jotain erityisen kiehtovaa. Viehätys piilee kenties sanojen näennäisessä yksinkertaisuudessa, vaikka niiden taustat ovatkin usein varsin monimutkaiset. Kielemme hienoutena on sekin, että se kehittyy ja muuntuu jatkuvasti. Näin ollen selvitettävääkin riittää.

Kokeneen kielitieteilijän välillä mutkikastakin ajatuksenjuoksua oli ilo seurata. Toki kirjoittajan paikoin liian kärkäs kieli myös ärsytti. Mutta kaiken kaikkiaan koen oivaltaneeni teoksessa selitettyjen sanojen taustoista yhtä ja toista. Näin ollen Saarikivi on onnistunut tavoitteessaan 
– ja vieläpä mainiosti. 

"Jokainen yksittäinen sanakin on universumi, tai ainakin miniversumi, ja toivon tässä kirjassa avanneeni lukijoille muutamia niistä."

Jos suomen kielen sanojen etymologia kiinnostaa, ei tätä hyvällä tavalla omintakeista sanakirjaa kannata jättää lukematta. Se on kirjoitettu rakkaudesta sanoihin meille, jotka rakastamme sanoja.