Jevhenija Kuznjetsova: Kysykää Mialta

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2022
Ukrainankielinen alkuteos: Спитайте Мієчку
 Suomentanut: Eero Balk
Sivumäärä: 217 s.

Herkkä ja kaunis kuvaus naisten sukupolvien välisistä siteistä

Siskokset Mia ja Lilia saapuvat isoäitinsä luokse Ukrainan maaseudulle. Kesä suo heille aikaa pohtia valintoja, joita he pian joutuvat tekemään: muuttaako ulkomaille vai ei, valitako tasainen ja luotettava vai villi rakkaussuhde. Isoäiti Tean elämä lähestyy loppuaan ja hänen tytärtään, siskosten äitiä hermostuttaa ottaa paikkansa suvun vanhimpana naisena. 

Isoäidin heinää ja versoja puskeva vanha kotitalo elää omaa elämäänsä kuin toiseen aikaan unohtuneena, mutta siskokset ja heidän mukanaan tuomat ihmiset herättävät sen henkiin. Yksi kesä muuttaa sekä talon että siellä asuvien ihmisten elämän. 

Kysykää Mialta kuvaa siskosten, äitien ja tytärten suhteita poikkeuksellisen herkästi ja tarkkanäköisesti. Naisten välisissä tiivistunnelmaisissa keskusteluissa on usein yhtä tärkeää se, mitä jätetään sanomatta kuin se, mitä sanotaan ääneen. 

Oma arvioni: Ihastuttava miljöö, persoonallisia naisia ja mielenkiintoisia keskusteluja käännekohdissa olevista elämistä. En ole aiemmin lukenut juurikaan ukrainalaista kirjallisuutta, joten lukuelämys oli siltä osin virkistävän erilainen. Teoksen kansikuva on mielestäni todella hieno, ja kuinka ajankohtaisesti koskettavia romaanin ensimmäiset sanat ovatkaan, vaikka ne onkin kirjoitettu jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilu vuosi sitten:

"Jokaisella elävällä olennolla on oikeus turvapaikkaan"


Jos olet vahvojen perheromaanien ystävä tai kaipaat vaikkapa kesäistä maalaistunnelmaa, lue Kysykää Mialta.