Kirjaesittely: Armoton media ja julma some – miten käy journalismin?
Armoton media -äänitietokirjassaan tiedetoimittaja ja viestinnäntutkija Ulla Järvi tarkastelee mediakohun anatomiaa ja mediaetiikan historiaa ja kehittymistä. Hän on seurannut mediakohuja jo vuosien ajan ja tarkastellut niitä etenkin eri osapuolten näkökulmasta sekä arkistoja tutkien että ihmisiä haastatellen.
Tässä teoksessa pohditaan muun muassa sitä, miltä mediakohun kohteeksi joutuminen tuntuu. Kirjaa kuunnellessa vakuuttuu nopeasti siitä, ettei varsinkaan todella kielteisestä julkisuudesta aiheutuvia seurauksia yksittäisille ihmisille aina ajatella riittävästi. Auttaisiko tähän samanaikainen kuuleminen? Selvää on, ettei kohujulkisuus anna armoa kenellekään. Se voi jättää jopa elinikäiset jäljet. On toki tärkeää, että tiedotusvälineet ja toimittajat ovat edelleen vallan vahtikoiria, sillä ilman mediahuomiota monet väärinkäytökset ja yhteiskunnalliset epäkohdat olisivat varmasti jääneet meiltä kokonaan pimentoon. Niin olisi voinut käydä myös Kupittaan psykiatrisen sairaalan osastolla ilmenneelle vanhuspotilaiden kaltoinkohteluille, jos silloinen Turun Sanomien toimittaja Rebekka Härkönen ei olisi aikoinaan aiheeseen tarttunut.
Kyseessä olikin Härkösen mukaan juttu, jota hän ei olisi voinut jättää kirjoittamatta. Sekä juttuja tehdessä ja niitä lukiessa on hyvä muistaa, että samalla kun jutuissa välitetään tietoa tapahtumista, niiden kautta muokataan aina myös mielikuvia ihmisistä. Luulenpa, että tämän ajatuksia herättäneen kirjan kuunneltuani tarkastelen tästä lähtien erityisesti lehdissä olevia henkilöhaastatteluja sillä silmällä, miten ihmiset on niihin asemoitu ja millaisessa valossa heidät esitetään.
Media on usein armoton, mutta sosiaalinen media se vasta julma osaa ollakin – ikävä kyllä. Peukutukset ja lentelevät sydämet ovat siitä vain se pieni ja mukava osa. Totuushan on, että juuri some on se paikka, jossa kuka tahansa meistä voi joutua kielteisen julkisuuden kohteeksi tuosta vaan. Erityisen alttiita kiusaamiselle ovat itse asiassa julkista työtä tekevät ammattilaiset, myös toimittajat. Pahimmillaan esimerkiksi uhkailu voi johtaa joidenkin aiheiden välttelemiseen ja vaikenemiseen. Armoton media -kirjassa Ulla Järvi kertoo myös omista ikävistä kokemuksestaan ja kysyy aiheellisesti: ”Mitä tapahtuu journalismille, kun tiedotusvälineistä aiheensa ammentava some muuttuu aina vain myrkyllisemmäksi?”
Kirja on pilkottu jaksoihin, jotka pitivät sopivasti otteessaan. Jos edellä kuvatut teemat kiinnostavat, kannattaa kuunnella tämä viisiosaisena podcastina julkaistu monipuolista tietoa tarjoava ja kiinnostavia kysymyksiä esittävä äänitietokirja. Se pistää miettimään – ja hyvä niin.
P.S. Täältä löydät linkit palveluihin, joiden kautta kirja on kuunneltavissa.
Kirjoittaja & lukija: Ulla Järvi Julkaisija: Jaksomedia Julkaisuvuosi: 2023 |