Harri Virolainen & Ilkka Virolainen: . Onnistunut muutos – Sisäisestä muutoksesta ulkoiseen muutokseen

 

Kustantaja: Viisas Elämä
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 7 h 13 min
Lukija: Raiko Häyrinen

Onnistunut muutos kertoo henkilökohtaisen elämänmuutoksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Yli 90 % uuden vuoden lupauksista ei toteudu. Suurin osa ihmisten laihdutusyrityksistä epäonnistuu. Usein syys- ja tammikuussa kuntosalit täyttyvät innokkaista harjoittelijoista, mutta jo kuukauden kuluttua innostus on laskenut ja liikunta-aktiivisuus on palannut alhaiselle tasolle. Moni ihminen unelmoi taloudellisesta vaurastumisesta, mutta juuri ennen palkkapäivää moni huomaa, ettei edellisestä palkasta jäänyt lainkaan säästöön.

Pysyvän elämäntapamuutoksen aikaansaaminen on monelle kovin haastavaa, mutta se on kuitenkin mahdollista. Keskeistä muutoksessa onnistumisessa on sisäinen muutos: muutos ajattelutavoissa, tunteissa sekä myös itseä rajoittavasta identiteetistä irti päästämisessä.

Kirja lähestyy henkilökohtaisen muutoksen tekemistä tieteellisten tutkimusten, käytännön vinkkien ja erilaisten esimerkkien valossa. Kirjassa henkilökohtaisia muutoksia käsitellään monipuolisesta näkökulmasta ja esitellään erityyppisiä yksilön muutoksia. Loppujen lopuksi muutoksen elementeissä on paljon samankaltaisuuksia riippumatta siitä, mitä muutosta ollaan tekemässä.

Oma arvioni: Vaikka tutkimukset osoittavatkin, että pysyvien muutosten tekeminen on usein haastavaa, se on kuitenkin mahdollista. Muutoksessa on kysymys prosessista, jossa edetään pienin askelin. Se edellyttää sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Onnistuneessa muutoksessa oleellista on, että todella haluamme muutosta. eli meillä on siihen sisäinen motivaatio. Silloin olemme valmiit toimimaan saavuttaaksemme tavoitteemme. Mitä suunnitelmallisemmin ja realistisemmin asennoidumme muutokseen, sitä todennäköisemmin siinä myös onnistumme, ja vieläpä pysyvästi.

Kirjassa esitellään konkreettisten harjoitusten ja inspiroivien tapausesimerkkien avulla kolmetoista askelta muutokseen. Kirja kannustaa ennen kaikkea omien ajattelutapojen ja itseä rajoittavien uskomusten reflektointiin sekä tietoiseen läsnäoloon. Teoksen kirjoittajat muistuttavat lukijaa myös siitä, ettemme ole vain olosuhteiden uhreja. Voimme siis kehittää sekä itseämme ja elämäämme jatkuvasti, eikä menneisyytemme määritä tulevaisuuttamme.  

Jos kaipaat elämääsi muutosta, tartu tähän innostavaan ja toiveikkuutta lisäävään kirjaan. Näin olet itse asiassa ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti onnistunutta muutosta. Kun uskot, että muutos on mahdollinen sinulle juuri nyt, olet jo matkalla kohti onnistumista.