Laura Malmivaara: Vaiti

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Äänikirjan kesto: 6h 47 min
Lukijat. Laura Malmivaara & Marja Packalén 

Ravisuttava omakohtainen romaani naisesta, joka yhden kesän aikana joutuu kohtaamaan kaiken, mikä merkitsee, myös itsensä.

Nainen saapuu saareen, suvun rakkaaseen kesäpaikkaan. Tarkoituksena on viettää rauhallinen kesä yhdessä vanhempien kanssa ja samalla ottaa etäisyyttä elämään Helsingissä. Koko kevään ex-aviomies ja yhteisten lasten isä on ollut kohun pyörityksessä, ja läheiset ystävätkin vaativat naista valitsemaan, kenen joukoissa seisoo.

Kesä vanhenevan äidin kanssa johtaa tutkimaan sitä vaikenemisen kulttuuria, johon kumpikin on kasvanut. Avautuminen vaatii rohkeutta, mutta hiljaisuuskaan ei aina merkitse heikkoutta.

Oma arvioni: Vihdoinkin sain tämän kirjan kuunneltua loppuun asti. Ongelma ei tosin ollut kirjassa,  vaan siinä, ettei teoksen formaatti jostain syystä toiminut ongelmitta laitteideni kanssa. En muista kirjaa, jonka lukeminen, tai tässä tapauksessa siis kuunteleminen, olisi kestänyt näin pitkään. Teknisten haasteiden vuoksi lukukokemustani voisi luonnehtia ennen kaikkea pirstaleiseksi. 

Vaiti on vahva ja puhutteleva autofiktiivinen esikoisromaani, jossa kirjoittajan kokema kohun aiheuttama tuska tulee lähelle lukijaa. Kerronta on rehellistä, eleetöntä ja jopa kaunista, vaikka haavat ovatkin syviä. Aiheen ahdistavuudesta huolimatta lukukokemus ei sellainen ole. Tarinassa on eri puolia ja lukuisia kerroksia niin kuin elämässä yleensäkin. Joskus on hyvä olla vaiti, joskus taas puhua asiat halki. Mielestäni on hienoa, että Laura Malmivaara on antanut äänensä romaanin minä kertojalle ja tämän äidin osuudet lukee puolestaan loistavasti Marja Packalén. Tämä mainio ratkaisu oli syynä siihen, että valitsin nimenomaan äänikirjaversion, vaikka kaikkein mieluiten perinteisiä paperisia kirjoja luenkin.