Matti Rönkä: Automiesten kylä

 

Kustantaja: Kirjakauppaliitto
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 186 s. 

Automiesten kylä vie ajelulle halki Suomen vuosikymmenten.

Autoon sisältyy vahvoja muistoja. Mersun penkin tuntu, nukahtaminen poski vasten sivulasia, takapenkin tarinat lapsuudesta. Vaikka auto saastuttaa ja kuluttaa luonnonvaroja, se myös tarjoaa vapauden tunteen ja tarpeellisen kyydin ilon ja surun hetkillä läpi elämän. 

Kirjan päivien vuoden 2022 nimikkokirjailija Matti Rönkä kertoo omakohtaisessa erikoisteoksessaan Automiesten kylä kulkupelien ohella ihmisistä matkan varrella ja menneestä Suomesta, joka kurotti kohti paremmaksi uskomaansa. Muistojen 60-luvulta kurvataan nykypäivän Helsinkiin ja sieltä Viitostietä takaisin kotikylään ja isänkin ajaman Chevrolet-kuorma-auton rattiin.

Oma arvioni: Vaikka en omistakaan ajokorttia, voin kuitenkin sanoa olevani autoihminen. Sen verran paljon ja monenlaisten autojen kyydissä olen elämäni aikana istunut. Auto on vienyt minut kouluun ja harrastuksiin. Auton kyydissä olen matkannut kesäisin halki Suomen ja käynyt usein Ruotsissa ja Norjassakin, Ja pelännyt espanjalaisen taksin kyydissä moottoritiellä. Ilman autoa moni hieno paikka olisi jäänyt näkemättä ja unohtumaton kokemus kokematta. 

Vaikka autoja kuvattiin paikoin todella yksityiskohtaisesti, kiinnostavinta antia minulle olivat kuitenkin ehdottomasti nuo aikakausikuvaukset ja tuokiokuvat menneiltä ajoilta, unohtamatta tietystikään niitä ihmisiä, joita kirjassa esiintyi. Ihan kelpo Kirjojen päivien teos, joka toi mieleen myös omia autoihin liittyviä muistoja. Lukiessa nenässä tuoksui välillä uuden auton sisustus ja välillä bensan katku.