Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 204 s.

Jos voisin herättää äidin henkiin, tarvitsisin vain minuutin. Sitä kaikkein tärkeintä varten, yhteen kysymykseen. Rakastitko minua yhtään, äiti?

Oma arvioni: Meri Eskolan äiti kuoli syksyllä 1981 suuressa kaasuräjähdyksessä Helsingin keskustassa. Koko elämänsä 7-vuotiaana äitinsä menettänyt Meri on halunnut tietää, miksi hänen äitinsä päätyi tällaiseen karmeaan tekoon ja halusi kuolla niin. 

Eskolan tunteita täynnä olevassa romaanissa kuva kuolleesta äidistä muodostuu sirpale kerrallaan. Paikoin tuntui siltä kuin lukisi tyttären kirjettä äidilleen. Erityisen surullista on, että niin moni lapselle tärkeä suuri kysymys jää vaille vastausta, kun äitiä ei enää ole, eikä hänestä ole juuri puhuttukaan. Näin ollen pienelle tytölle on jäänyt äidistään vain muutamia muistoja, joista nekään kaikki eivät ole suinkaan kauniita. Äidittömyys, ikuinen rakkauden kaipuu ja hylätyksi tulemisen pelko ovat heijastuneet Merin myöhempiin elämänvalintoihin ja aiheuttaneet kalvavaa katkeruutta. ja suurta vihaa. Eri miessuhteisiin liittyvää tilitystä olisi mielestäni voinut olla romaanissa vähemmän, sillä kiinnostukseni tarinaan kopahti selvästi. Loppua kohden kokonaisuus tuntui jotenkin hajoavan palasiksi, valitettavasti.

Tämän raadollisesti rehellisen ja paikoin todella riipaisevan teoksen luettuani mietin jälleen kerran, kuinka tärkeää onkaan, että myös vaikeista asioista uskallettaisiin puhua perheissä avoimesti. Se ei toki saa tehtyä tekemättömäksi ja muuta kaikkea ennalleen, mutta helpottaisi varmasti osaltaan traumaattisista kokemuksista selviytymistä ja edistäisi myös surutyön tekemistä. Jos negatiiviset tunteet kätkee sisimpäänsä, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.