Anneli Vainio: Kohtaamattomuus

 

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 

Kohtaamattomuus kertoo ohi katsomisesta

Lääkäri ja kirjailija Anneli Vainio kertoo kokemuksistaan vanhusten, kivuista kärsivien ja kuolevien parissa Suomessa, aids- ja syöpäpotilaiden parissa Kambodžassa ja compagnonien, asunnottomien työtovereiden kanssa Emmauksessa Ranskassa. Hän kertoo, mitä ajatuksia kohtaamiset ja kohtaamattomuudet ovat herättäneet elämän varrella, yön pimeinä hetkinä.

Varsinainen kohtaamattomuus tapahtuu Suuren Tuntemattoman kanssa. Se seisoo taustalla vaitonaisena ja vaiettuna nimenomaan silloin, kun sairaudesta on kysymys. Pelkomme on yhteinen, ja pohjimmiltaan koko järjestelmä on rakennettu kuolemanpelon hallitsemiseksi. Pelko, passiivisuus ja hiljaisuus jatkavat ja vahvistavat huonoa kohtelua, väkivaltaa ja piittaamattomuutta sairaaloissa ja niiden ulkopuolella. Meidän täytyy löytää, kerjätä, lainata, varastaa tai keksiä sanat ja oikeat äänensävyt hiljaisuuden rikkomiseksi. Se voidaan tehdä työssä ja sen ulkopuolella, ihmisten kesken sekä taiteen, musiikin ja kirjallisuuden maailmassa. Kohtaaminen on kohti katsomista.

Oma arvioni: Kivunhoitoon erikoistuneen lääkäri Anneli Vainion uusi ja ensimmäinen esseeteos on kaunistelemattomuudessaan rohkea keskustelunavaus terveydenhuollon epäkohdista ja kipupisteistä niin meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kohtaamattomuus on myös vahva puheenvuoro moninaisen ihmisyyden puolesta. Oleellinen kysymys on paitsi se, ketä hoidetaan ja miten myös se, kenellä on lupa kuolla ja koska. Vainio käsittelee kirjoituksissaan koskettavasti sitä, mihin potilaan ja lääkärin välinen hierarkkinen vastakkainasettelu voi pahimmillaan johtaa. 

Ohi katsominen ja kohtaamattomuus ovat Vainion mukaan usein läsnä hoitotilanteissa. Valitettavasti olen itsekin joutunut kokemaan niitä. Olen siis Vainion kanssa samaa mieltä siitä, että tarvitsisimme ehdottomasti lisää inhimillisyyttä toistemme kohtaamisiin rooleistamme ja asemistamme riippumatta. Kohtaamiseen voimme löytää avaimia myös esimerkiksi musiikin ja kirjallisuuden avulla. Keinoja siis on, jos tahtoa löytyy.

Elämässä joudumme välillä väistämättä kohtaamaan myös asioita, joita haluaisimme vältellä. Vakavat sairaudet ja kuolema ovat edelleen sellaisia, vaikka viimeksi mainittu onkin jokaisen ihmisen osa. Me pelkäämme kaikkea sellaista, jota emme halua kohdata itsessämme. Ja pelko saa meidät katsomaan ohi sen sijaan, että kulkisimme rohkeasti silmiin katsoen kohti. Eikä pelko ole kaukana vihasta, ikävä kyllä. Mutta seuraavaan sitaattiin sisältyy onneksi toivo paremmasta:


”Viha hajottaa ja repii, huoli tuottaa tekoja ja rakentaa siltoja ihmisten välille. Sellaisena se on sukua rakkaudelle.”


Jos, etsit kirjaa, joka saa miettimään sekä elämää että kuolemaa ja niiden arvokkuutta etkä pelkää surullisia kohtaloita, Kohtaamattomuus on teos juuri sinulle. Suosittelen.