Hannu Paloniemi: Lumiluolapoika

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 284 s.

 

Omakohtainen esikoisromaani äitinsä menettäneestä pojasta ja tehtaiden varjossa versovasta nuorisokulttuurista.

Kesken helteisen heinänteon saapuu Lapin Itäkairaan kauan odotettu kirje, jonka seurauksena opettajaperhe muuttaa Tornioon 1980-luvun alussa. Perheen pojalle avautuu uusien ystävien myötä musiikin maailma, ja vuolaana virtaavan rajajoen varrella toiveet paremmasta elämästä tuntuvat toteutuvan, kunnes äidin terveys heikentyy yhtäkkisesti.

Pian poika ymmärtää kaiken muuttuneen peruuttamattomasti. Koulutoveriensa keskellä hän toivoisi olevansa kuten muut, mutta hän kantaa lähtemätöntä leimaa: poika, jonka äiti kuoli. Samaan aikaan hänen sisällään kytee selittämätön voima, joka etsii ulospääsyä sanojen ja sävelien muodossa.

Lumiluolapoika on tarina surusta ja selviytymisestä, mutta se on täynnä inhimillistä valoa ja pohjoista huumoria.

Oma arvioni: Hannu Paloniemen arkisuudessaan viehättävä ja ilmaisultaan sujuva esikoisromaani on todella koskettava kasvukertomus ja hieno kuvaus musertavan surun kohtaamisen vaikeudesta juuri silloin, kun itseään etsivän nuoren miehen elämän kuuluisi olla täynnä iloa ja uusien kokemusten mukanaan tuomaa kutkuttavaa jännitystä. Joskus elämä kuitenkin yllättää tavalla, jota ei haluaisi kokea, mutta vaihtoehtoa ei ole. Vaikka lapsuuden loppuminen onkin väistämätöntä, Lauri löytää kuitenkin itselleen "pelastuksen". Jos haluat tietää, mikä se tälle erityistä leimaa kantavalle pojalle on, lue Lumiluolapoika.