Jenni Sofia & Milla Paloniemi: Miksi siili kiroilee?! Tunnetaitokirja

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2022
Kuvittanut: Milla Paloniemi
Sivumäärä: 94 s.

Rakastettu sarjakuvahahmo Kiroileva siili säestää mentaalivalmentaja Jenni Sofian opastusta tunnetaitoihin.

Me kaikki koemme vaikeita ja epämukavia tunteita ja reagoimme niihin joskus vähemmän viisaasti. Osaamme tukahduttaa ja torjua tunteitamme, vaikka ne olisi paras kohdata ja niihin pitäisi tutustua. Tunnetaitoja täytyy harjoitella. Kun osaamme toimia hankalienkin tunteiden kanssa, voimme saavuttaa rauhallisen ja tyytyväisen olon.

Tämä kirja ohjaa vapautumaan turhista sisäisistä rähinöistä. Suurien tunteiden tulkki, Kiroileva siili kuvittaa ja kommentoi tekstiä ja tekee aiheesta kepeän ja lähestyttävän.

Oma arvioni: Tämän tunnetaitokirjan keskeinen sanoma tiivistyy mielestäni hyvin seuraavassa sitaatissa:

”Kaikki tunteet ovat sallittuja ja tärkeitä, myös epämiellyttävät ja vaikeat. Kaikilla niillä on tärkeä tehtävä, sillä tunteet kertovat tarpeistamme. Ne ovat kuin kompasseja, jotka ohjaavat meitä tarpeitamme kohti.”

Näin ollen tunteiden ohittaminen ei ole viisasta. Jos teemme niin, kadotamme samalla myös aitoutemme, tunteiden kirjo kun on oleellinen osa ihmisyyttä. Kiroilevan siilin seurassa ja kirjassa olevien harjoitusten avulla voimme kehittää tunnetaitojamme, eli harjoitella niin tunteiden hyväksymistä, tunnistamista ja tarkkailemista,  kuvailemista, sietämistä kuin ilmaisemistakin leppoisalla tavalla.

Milloin olet viimeksi pysähtynyt omien tunteidesi äärelle ja kuunnellut oikeasti, mitä ne sinulle kertovat? Tämän opaskirjan avulla voit oppia tulkitsemaan tunteidesi viestejä ja toimimaan myös vaikeiden tunteiden kanssa aiempaa paremmin.