Leena Krohn: Luuta

 

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 38 s.
Kuvittanut: Leena Krohn

Nuori piika raataa leskeksi jääneen kenraalittaren luona kovan kurin alaisena. Kun kenraalittaren sormus katoaa, piika saa lähtöpassit ja syytökset niskaansa. Alkaa ankara mieron tie, jota myös työnhauksi kutsutaan. Matkallaan piika kohtaa pakenevia metsiä ja hylättyjä kaupunkeja. Tien päässä vain luonnonhenki kuiskii lohtua.

Mihin päätynee piika? Missä hän sydänyön makaa?

Luuta on runomuotoon kirjoitettu ajaton kertomus pienestä ihmisestä, joka etsii työtä, oikeudenmukaisuutta ja omaa suuntaansa elämässä. Leena Krohn on itse kuvittanut tarinan maailman. 

Oma arvioni: Tässä monitasoisessa teoksessa on lyhyitä kohtaamisia, joiden kautta lukijalle piirtyy kuva tuomitsevista ihmisistä ja epäreilusta maailmasta, josta ei ole helppoa löytää omaa paikkaansa. Kertomuksen sanoma onkin varsin ajaton, sillä tänä päivänkin tuntuu, että odotukset etenkin työelämässä ovat usein kohtuuttomia ja yhteiskunnallinen epätasa-arvoisuus näyttää ikävä kyllä lisääntyvän. Kiinnostava kysymys tämän mielenkiintoisen syntytarinan omaavan ja perinteiseen runomuotoon kirjoitetun tarinan innoittamana onkin, voisiko lempeyden ja ystävällisyyden vaaliminen auttaa myös oikeassa elämässä? Kannattaisi varmaan kokeilla. Tuskinpa siitä mitään haittaakaan olisi.  

Leena Krohnin uusin kirja, Luuta, on mielestäni erinomainen esimerkki runoteoksesta, jolla on annettavaa sekä lapsille että aikuisille. Nuorempia ilahduttanee erityisesti kirjan värikäs kuvitus, ja varttuneemmat lukijat voivat viehättyä puolestaan vaikkapa kirjailijan osuvasta ja kekseliäästi sanoittamasta yhteiskuntakritiikistä. Suosittelen lukemaan.