Liz Carver & Josh Green: Tunnetko enneatyyppisi? Enneagrammin avulla parempaan itsetuntemukseen

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: What´s your ennatype?
Suomentanut: Sini Linteri
Sivumäärä: 175 s.

Enneagrammi on luokittelutapa, jonka mukaan on yhdeksän erilaista, toisiinsa liittyvää ja eri tavoin ihmisten välisissä suhteissa vaikuttavaa persoonallisuustyyppiä. Tämä ikivanha persoonallisuustyyppien määrittelytapa elää nyt uutta renesanssia. Oppaan testit, tehtävät ja havainnolliset kaaviot auttavat tunnistamaan itselle tyypillisiä reagoimis- ja toimintatapoja, ja sitä kautta määrittämään mihin yhdeksästä päätyypistä itse kuulut: oletko luonteeltasi Perfektionisti, Auttaja, Suorittaja, Romantikko, Tarkkailija, Kyselijä, Seikkailija, Itsevarma vai Sovittelija. 

Yksikään persoonallisuustyyli ei ole toista parempi, ja päätyyppiä täydentävät monet tarkentavat tulkinnat, joihin kirjassa myös tutustutaan. Enneagrammi on hauska ja yksinkertainen itsetuntemuksen apuväline, jonka avulla voit saada itsestäsi parhaimmat puolet esiin ja onnistua myös parantamaan ihmissuhteita.

Oma arvioni: Enneagrammi on varsin kiehtova tapa lähestyä persoonallisuutta ja ennen kaikkea ymmärtää ihmisten erilaisia tapoja nähdä maailmaa ja toimia erilaisissa tilanteissa.  Mitä enemmän olen tutustunut enneagrammiin, sitä paremmin koen aidosti tuntevani itseäni ja ymmärtäväni myös muita. Enneagrammin hienous on siinäkin, ettei se luokittele ihmisiä parempiin ja huonompiin. Kysymys on vain siitä, että olemme erilaisia, ja hyvä niin. Maailmassa on paikka ihan jokaiselle upealle tyypille. Jos et vielä tunne omaa enneatyyppiäsi, tämän kirjan avulla opit siitä varmasti lisää.  Suosittelen.