Magdalena Hai: Sarvijumala

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 163 s.

Kun kuolema koskettaa, kaikki muuttuu.

17-vuotias Lauri herää sairaalasta kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen eikä muista paljoakaan siitä, mitä tapahtui. Äiti on kuitenkin kuollut ja koko elämä nuljahtanut uomistaan. 

Lauri aloittaa hitaan toipumisen pikkukylässä tätinsä perheen luona. Elämänkipinän uuteen maisemaan tuo naapurin Vilja-Maaria, jota Lauri ei saa mielestään. Kaikki ei kuitenkaan ole kohdallaan. Yöllä ikkunan taakse ilmestyy jättimäinen sarvipäinen hahmo, eivätkä kuolleet halua pysyä kuolleina. Lauri alkaa nähdä kiihdyttäviä ja kammottavia unia, jotka tuntuvat aivan liian todellisilta. 

Palkitun kirjailijan hyytävä kauhuromaani

Oma arvioni: En ole koskaan ollut outojen ja yliluonnollisten juttujen ystävä, kauhusta puhumattakaan. Syynä siihen on varmasti osaltaan se, etten koe omistavani juuri lainkaan mielikuvitusta, ainakaan lennokasta sellaista. Niinpä tämä uusi nuorille suunnattu spefiä edustava pienoisromaani Sarvijumala, sopikin mainiosti Helmet-haasteeseen kohtaan 44. 

Joskus tosiaan kannattaa lukea jotakin erilaista, se voi oikeasti yllättää. Tämä hyytävä tarina teki juuri niin, sillä se piti otteessaan loppuun asti jättäen vieläpä mieleen avoimia kysymyksiä. Se, jos mikä on minusta koukuttavan kirjan tai sarjan merkki. Kun kirja on sen lisäksi myös sujuvasti kirjoitettu, on sitä ilo lukea.

Kauhun lisäksi kirjasta löytyi mukavasti myös huumoria, ja siinä käsiteltiin myös mielenterveyttä ja rasismia. Teemoja, joista ei ainakaan minun mielestäni ole kirjoitettu liikaa varsinkaan nuorille. Vaikka en tämän päivän yläkouluikäisiä poikia juuri tunnekaan, voin hyvin kuvitella, että Sarvijumala saattaisi olla erityisesti heitä kiinnostava romaani.