Eveliina Talvitie: Kata

 

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 335 s.

Kata Kärkkäisen hengästyttävä matka Katariina Souriksi.

Kata hätkähdytti Playboy-kuvilla 1980-luvulla, loi seuraavalla vuosikymmenellä uran käsikirjoittajana ja kirjailijana ja 2000-luvulla kuvataiteilijana. Valovoimaisen naisen elämäkerta on Eveliina Talvitien upeasti kirjoittama syväsukellus poikkeusyksilön mielenmaisemaan ja median luomaan naiskuvaan kolmenkymmenen vuoden aikana.

Luvassa on raadollisen suoraa tekstiä elämästä, joka pursuaa vaarallisia tilanteita, rakastumisia, epävakautta, neonvärejä, viiniä, shamanismia, perinnemaisemia, miehiä, glamrockia, surua, vihaa ja oivalluksia. Menneisyys kietoutuu nykyisyyteen ja uusi elämä tekee siksakia vanhan päälle.

Oma arvioni: Kata oli mielestäni kokonaisuudessaan kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää luettavaa. Elämäkerturi on tehnyt perusteellista työtä ja Katariina Sourin oma ääni kuuluu hyvin läpi teoksen. Kirjailijana Souri on minulle tuttu, mutta en kuitenkaan tiennyt, kuinka monipuolinen ja tuottelias taiteilija hän itse asiassa onkaan. Kolmenkymmenen julkisuusvuotensa aikana Kata on  luonnollisesti ehtinyt olla monessa mukana. Hän on osaltaan ollut muovaamassa muun muassa suomalaisen median naiskuvaa, murtanut avoimuudellaan mielenterveysongelmiin liittyviä tabuja ja toiminut aktiivisesti esimerkiksi perinnetilojen ja eläinten oikeuksien puolesta. 

Kata on kokenut elämänsä aikana runsaasti syrjityksi, mitätöidyksi ja vaiennetuksi tulemista. Vaikka omalla kohdallani niiden syyt ovat olleetkin todella erilaiset, koen silti voivani jossain määrin samaistua Katariinan kokemuksiin. On todella surullista ja suorastaan typerää, että ihmistä ei aina osata nähdä laajemmin kuin yhden asian tai ominaisuuden kautta. Vaikka kaikki eivät olekaan Katan tapaan renessanssi-ihmisiä, olemme kuitenkin kaikki joka tapauksessa paljon enemmän kuin ensivilkaisulla voimme nähdä. 

Jos haluat lukea poikkeuksellisen ihmisen elämästä, lue Eveliina Talvitien kirjoittama Kata. Se saattaa yllättää ja hämmentää. Mutta niinhän hyvän kirjan kuuluu tehdäkin.