Harry Salmenniemi: Varjotajunta

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 246 s. 


Autofiktiota ja sen parodiaa yhdistävä Varjotajunta kuvaa junamatkaa, hieman kuivaa croissantia, koti-ikävää, lapsen ihanuutta, jatkuvaa huolta ja saniteettitilojen etsimistä.

Salmenniemi luo pysäyttävän monisyisen kuvan niin Mall of Triplasta, perhe-elämästä kuin Helsingin katukuvastakin. Romaani kasvaa tutkielmaksi siitä, millaista on olla elossa juuri nyt. Kaikkea kannattelee kielellinen tarkkuus ja herkkyys, joka saa aistimaan ympäristöä pelottavan tarkasti.

Varjotajunta on myös kuvaus kulttuurijournalismin onttoudesta. Älykkäiden ja sivistyneiden ihmisten kohtaamiset uhkaavat koko ajan muuttua järjettömäksi höpötykseksi, jonka keskeinen tuottaja on kirjailija itse.

Vaikka tässä Salmenniemen esikoisromaanissa ei kovin paljon tapahdukaan, teos piti silti yllättävän tiukasti otteessaan, ja halusin lukea tajunnanvirtamaisesti kirjoitettua tekstiä koko ajan lisää. Kerronta on persoonallista ja vahvasti itseironista. Lukijan mieleen piirtyy lopulta varsin lmonisyinen kuva niin ihmisistä kuin maailmastakin. Kulttuurijournalismi saa osakseen rankkaa kritiikkiä, mutta kirjailijan pieni poika puolestaan varauksetonta ihailua ja rakkautta. Jos tätä lukukokemusta pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, tuo sana olisi ehdottomasti: hämmentävä. Jotenkin tuntuu, että juuri siihen kirjailija on teoksellaan pyrkinytkin. 

Jos etsit kokeellista teosta, joka voisi tarjota sinulle erilaisen lukuelämyksen, Varjotajunta saattaisi olla oivallinen valinta.