Kirja-arvio: Hylätyt koirat – yhteinen ongelmamme

Sitä mukaa, kun ihmisten hyvinvointi on lisääntynyt, on lisääntynyt myös vaatimus koirien aseman ja kohtelun parantamisesta. Siitäkin huolimatta katukoiraongelma on kuitenkin aina ihmisen aiheuttama. Se on seurausta siitä, että ihminen jättää koiransa selviämään yksin. Totuus on sekin, että ilman ruokajätettä katukoiria ei olisi olemassa. On todella surullista, että moni ihminen hylkää uskollisen ystävänsä ja rakkaan lemmikkinsä. Sellaista julmuutta on kerta kaikkiaan mahdotonta ymmärtää.  Muutakin kun on tehtävissä, jos ei itse enää kykene eläimestä jostakin syystä huolehtimaan. Pentutehtailukin on Euroopassa valitettavan yleistä. Katukoiraongelman taustalla vaikuttaakin kaksi pääsyytä: koiranomistajien vastuuttomuus ja steriloimattomien koirien vapaa lisääntyminen. Osasyynä on sekin, että katukoirat ja koiratarhat nähdään edelleen yleisesti muiden maiden ongelmiksi, joille juuri meidän ei siis tarvitse tehdä mitään. Mutta katukoiria on paljon myös meillä Suomessa. Kysymys ei siis ole vaikkapa vain Venäjän, Espanjan, Kreikan tai Romanian ongelmasta, vaan katukoiriin liittyvät ongelmat tiedostetaan tänä päivänä maailmanlaajuisesti. 

Katariina Laineen kirjoittaman Ei kenenkään koirat -teoksen tavoitteena onkin lisätä tietoa ja ymmärrystä hylättyjen ja kaduilla elävien koirien vaikeasta tilanteesta eri maissa ja tuoda näkyväksi sitä todella arvokasta ja tärkeää työtä, jota rescuejärjestöt ja muut eläimiä auttavat tahot eri puolilla maailmaa tekevät. Siinä tämä moniin haastatteluihin ja laajaan dokumenttiaineistoon pohjautuva monipuolinen kirja onnistuukin mielestäni todella hyvin. Jos katukoiraongelma on sinulle ilmiönä suhteellisen vieras, opit siitä tämän kirjan kautta varmasti valtavasti. Jos taas tunnet rescuekoirien todellisuutta jo ennestään, uskon tämän tuoreen tietokirjan tarjoavan sinulle joka tapauksessa jotakin uutta. 

Teos ei ole millään tavoin kevyttä luettavaa, niin karuja kirjassa kuvatut koirien kohtalot ovat. Välillä lukeminen aiheuttikin jopa ahdistusta. Toisaalta tuntui todella hyvältä, kun selvisi, että kovia kokenut koira oli vaikkapa adoption kautta saanut uuden mahdollisuuden.  Ilahduttavaa oli ilman muuta sekin, kuinka vahvasti teoksesta välittyi kirjan kirjoittajan aito rakkaus koiria kohtaan. Hän on koko sydämestään koirien puolella, eikä hän suinkaan ole ainoa. Koskettavinta antia olivat luonnollisesti hylättyjen koirien tarinat. Kirjan lukemisen jälkeen minun oli helppo vakuuttua entisestään siitä, että kodin tarjoaminen rescuekoiralle on eettinen valinta, ja sitä kannattaa tukea. Ja auttamistapoja onkin onneksi monia.  

Katariina Laine nostaa teoksessaan esiin sen, kuinka vastuulliset rescueyhdistykset muistuttavat meitä jatkuvasti siitä, että valitsimme kerran koiran kumppaniksemme ja siksi meidän on kannettava siitä vastuu. Muistutus on täysin aiheellinen. Jos haluat ymmärtää miksi, tartu tähän rescuekoiriin liittyviä myyttejä murtavaan teokseen. Haluan luottaa siihen, että kyseisen kirjan luettuasi olet varmasti sitä mieltä, että hylätyt koirat ovat aidosti yhteinen ongelmamme ja haluat toivottavasti myös tehdä jotakin näiden kovia kokeneiden eläinten hyväksi. 

Kirja: Katariina Laineen Ei kenenkään koirat – Rescuekoiria auttamassa
Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 318 s.

P.S. Lämmin kiitos saamastani arvostelukappaleesta.