Lotta-Sofia Saahko: Matkalaukkulapsuus

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 362 s. 

"Onko koko maailmassa yhtään paikkaa, jonne kuulun?" 

Viisi matkalaukkulasta, kymmenen passia, viisitoista asuinmaata. Kiehtovilla tositarinoilla on yksi yhdistävä tekijä: Suomi. 

Nicholas on ulkopuolinen tummien geeniensä vuoksi, Sofia pohtii, kuuluisiko hänen noudattaa islamilaisen kulttuurin sääntöjä. Karoliina kasvaa lähetyslapsena Papua-Uuden-Guinean saaristossa. Andreyn vanhemmat pompottelevat häntä edestakaisin, ja Shuichi päätyy äitinsä rakkauden vuoksi Suomeen. Mistä matkalaukkulapset löytävät paikkansa?

Ääneen pääsevät suomalaistaustaiset tai Suomeen päätyneet nuoret, jotka ovat varttuneet monissa eri kulttuureissa. 

Oma arvioni: Juurettomuutta, ulkopuolisuutta, oman paikan löytämisen vaikeutta, mutta toisaalta myös erilaisten kulttuurien rikkautta, niitä kaikkia oli löydettävissä matkalaukkulasten kertomista elämänmakuisissa tarinoista, joissa he valottivat kokemuksiaan elämästä eri puolilla maailmaa. Vaikka  tarinat olivat kiinnostavaa ja paikoitellen todella koskettavaakin luettavaa, olisin mielelläni kuullut enemmänkin heidän ajatuksiaan kasvamisesta ikään kuin kulttuurien välissä ja sen vaikutuksista heidän elämäänsä tänä päivänä. Nyt tunnustan lukeneeni kirjan tarinoita pikemminkin eräänlaisina seikkailukertomuksina. Ehkäpä minun kannattaa lukea jossain vaiheessa myös Lotan Koti kulttuurien välissä -kirja, jossa hän avautuu omasta matkalaukkulapsuudestaan. Kenties siinä tätä sinänsä kiehtovaa aihetta käsitellään vielä syvällisemmin. 

Itse olen onnekseni saanut elää koko elämäni Suomessa, ja maailma on avartunut minulle konkreettisesti vain matkailun kautta. Koti on aina tuonut minulle turvaa. Tähänastisen elämäni aikana olen muuttanut vain kolme kertaa. Siitä huolimatta voin kuitenkin samaistua hyvin ennen kaikkea kirjassa kuvattuun ulkopuolisuuden tunteeseen. Siihen kun saattaa helposti riittää jo pienikin valtavirrasta poikkeaminen ihan kotinurkillakin. Kiusaaminen satuttaa aina, ja kokemus siitä, ettei kuulu joukkoon, on  todella haavoittava,  on siihen syynä sitten mikä tahansa. Kunpa osaisimme nähdä ensin sen, mikä kaikkia meitä yhdistää, niin voisimme rohkeammin uskaltaa tutustua myös siihen, miten eroamme toinen toisistamme. Ominaisuuksiimme katsomatta olemme kaikki kuitenkin ihmisinä yhtä arvokkaita. Ja ihan jokainen yksilö on ainutlaatuinen. 

Kirja toimii varmasti mainiona vertaistuen tarjoajana kaikille niille, jotka ovat kokeneet matkalaukkulapsuuden tai eläneet muuten kulttuurien välissä.