Maija-Riitta Ollila: Tulevaisuuden paranneltu ihminen

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 374 s.

Ihmisen kaikinpuolinen parantelu on todellisuutta jo nyt. On aika kysyä, odottaako meitä loisto vai rappio.

Tulevaisuuden ihminen on terve, onnellinen ja kuolematon. Ihmisiä pyritään parantelemaan jatkuvasti uusien teknologioiden avulla. Tekoäly parantelee älyämme ja bioteknologia hyvinvointiamme ja moraaliamme. Tulevaisuuden paratiisissa kärsimys päättyy. Transhumanismi lupaa iankaikkisen elämän maan päällä tai uusilla kotiplaneetoilla. 

Tunnetun filosofin puhutteleva teos kysyy, kuka kehitystä ohjaa – vai ohjaako kukaan? Muuttaako etiikka teknologian vai teknologia etiikan? Onko ihminen tarpeeksi viisas ottaakseen evoluutionsa omiin käsiinsä? 

Oma arvioni: Transhumanismi on ilmiönä mielestäni samanaikaisesti sekä kiinnostava että pelottava ilmiö. Jo pitkään on toteutettu ihmisten ominaisuuksien ja kykyjen muokkaamisesta teknologioiden avulla, esimerkkinä vaikkapa näkökyvyn korjaaminen silmälaseilla tai vastustuskykymme parantaminen rokotteiden avulla. Transhumanismi ei siis ole jossain kaukaisuudessa olevaa scifiä, vaan sitä ilmenee keskuudessamme paljonkin jo nyt. 

Filosofi Maija-Riitta Ollila esittelee tuoreessa kirjassaan monipuolisesti transhumanistisia ajattelijoita ja heidän kriitikoitaan. Kyseinen kirja on jatkoa Tekoälyn etiikka -teokselle vuodelta 2019.   Lukiessa tulee tunne, että osalle transhumanismin kannattajista vain taivas tuntuisi olevan rajana, kun mietitään sitä, millainen tulevaisuuden ihminen voisi olla. Ollila tuo esiin myös hyviä transhumanismiin liittyviä eettisiä kysymyksiä. Onko tavoitteenamme vaikkapa supersotilaiden luominen tai kuolemattomuuden saavuttaminen? Jos haluamme parempaa huomista, voimmeko saada sen ilman, että yhteiskunnallinen eriarvoisuus lisääntyy? Kiinnostava kysymys on sekin, missä määrin pystymme vaikuttamaan kehityksen suuntaan. Suhtaudumme teknologioihin miten tahansa, on tärkeää keskustella niistä mahdollisimman laajasti ja avoimesti. Ollila puhuu myös perustellusti teknologisten vaikutusten ennakoinnin tärkeydestä. Kaikki teknologiset ratkaisut kun eivät suinkaan ole ihmiskunnalle siunaukseksi, toiset niistä ovat lääkettä, toiset puolestaan myrkkyä. 

Tulevaisuuden paranneltu ihminen saa lukijansa ajattelemaan huomista. Kirjaa voi suositella kaikille transhumanismista kiinnostuneille.